Додик: Уставни суд БиХ је дјеловао мимо Устава

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањој Луци да лидери политичких странака и представници органа из Српске и у заједничким институцијама сматрају да је питање имовине ријешено и да је Уставни суд БиХ дјеловао мимо Устава.

петак, април 21, 2023 / 18:20

Додик је навео да је на састанку утврђен нацрт изјаве о имовини и да би крајем наредне седмице требало да буде одржана сједница Народне скупштине Републике Српске и донесена одлука о повлачењу српских судија из Уставног суда БиХ.

"Заказали смо за понедјељак у 15.00 часова у Народној скупштини састанак како бисмо потписали ову изјаву, након што је размотре страначки органи", рекао је Додик новинарима након састанка са лидерима политичких странака из Републике Српске.

Он је нагласио да је Српска одлучна да питање имовине неће бити разматрано у Представничком дому парламента БиХ, јер би то значило да је титулар имовине – БиХ, што није тачно.

"Све одлуке Уставног суда БиХ које смо имали до сада говоре у прилог томе да је то питање ријешено. Само подилажењем ставовима муслимана, Бошњака у БиХ дошли смо у ситуацију да је дио међународне заједнице, посебно у Уставном суду, подлегао таквим стварима", рекао је Додик.

Он је истакао да је изјава коју су раније потписали представници партија са сједиштем у Федерацији политички ултиматум Републици Српској и међународној заједници.

"Договорили смо да крајем идуће седмице закажемо сједницу Народне скупштине и донесемо одлуку о повлачењу судија из Уставног суда БиХ, да делегитимишемо Уставни суд БиХ који нема више резона да било шта чини и ради", нагласио је Додик.

Он је рекао да се овим жели показати опредијељеност Дејтонском мировном споразуму.

"Мислимо да је то једини могући начин да се очува каква-таква БиХ", истакао је Додик.

Он је рекао да ће нацрт данас усвојеног документа бити послат на адресу и других партија чији представници нису учествовале на састанку.

Додик је рекао да су и посланици у Представничком дому парламента БиХ из Републике Српске, напуштајући сједницу, показали шта мисле о питању имовине. Он је додао да су партије у Федерације нааправиле акцију, и сходно томе Српска треба да одговори.

"Наша реакција јесте враћање надлежности. Циљ је да се све врати у уставне оквире јер мислимо да само тако може да функционише БиХ. Одбацујемо термин државна јер БиХ нема унутрашњи континуитет. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Одбацујемо концепт грађанштине који долази из Сарајева јер је то подвала у којој би требало да већински народ доминира у БиХ", поручио је Додик.

Он је истакао да су одредбе Устава изнад било каквог законског рјешења и указао да у Уставу нема било какве квалификације о имовини, а поготово не о државној имовини.

"БиХ има само границу, нема имовину на територији. По Уставу БиХ је састављена од два ентитета, а државност је на ентитетима. Оно што искључиво није дато БиХ припада ентитетима. Ми ћемо се тога држати. Ми ћемо у наредном периоду договарати наше акције", рекао је Додик.

Он је истакао да ће се рјешавати и питање међуентитетске границе, што је и обавеза преузета Дејтонским мировним споразумом, односно Анексом два.

"Данас смо договорили да се у оквиру Министарства унутрашњих послова формира посебна служба која ће се бавити питањем границе између два ентитета и надзора над границом, шта год то значило. Договорили смо се да ћемо у наредном ребалансу буџета предвидјети средства за плате радницима који ће остајати без посла, који су до сада радили у нелегалним органима, као што је Агенција за лијекове", навео је Додик.

Он је истакао да ће, након што Република преузме ту надлежност, радници доћи у Републику Српску и имаће исте плате и примања која су имали, за шта ће бити потребно неколико десетина милиона марака.

Ако то не уроди плодом, рекао је Додик, Федерацији ће бити понуђен споразум о раздруживању.

"Очигледно овако не функционише. Ово је покушај да Федерација, односно муслимани, наметну своју вољу прво Хрватима, па Републици Српској, односно Србима", нагласио је Додик.

Додик је поновио да Република Српска не прихвата увођење санкција Руској Федерацији, што су потврдили, како је навео, и други учесници састанка.

"Обустављамо све активности везане за НАТО и остајемо војно неутрални. Нећемо се укључивати ни у један војни савез. Од Републике Српске се обустављају све заједничке вјежбе на простору БиХ са НАТО-ом и њеним чланицама", поручио је Додик.

Он је рекао да нема разлога да се ишта крије, као што то раде у Сарајеву.

Одговарајући на питање новинара о учешћу представника СДС-а, односно вршиоца дужности предсједника те странке Милана Миличевића на данашњем састанку у Палати, Додик је рекао да постоје различити погледи о бројним питањима, али да је важно да их окупља искључиво борба за Републику Српску.

"На то сам поносан. Као што нисам поносан на оне који нису дошли. Муслиманима није фалило простора да се одједном појаве и сви заједно потпишу документ, и /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић и /предсједник странке Народ и правда Елмедин/
Конаковић", истакао је Додик.

Он је рекао да му је и уставна обавеза да окупља политичке представнике и додао да са СДС-ом нема сарадње ни о једном питању осим овог.

"Али, то је веома важно и добро за Републику Српску. Да није било господина Миличевића, ми бисмо као владајући блок ишли ка томе. Важно је што СДС у својој политици има однос према Републици Српској на овај начин. Први пут разговарам са господином Миличевићем", додао је Додик.

Он је напоменуо да ће остати политички противници, али да је потребно радити на јединству када је ријеч о овим питањима.

"Ми смо нападнути. Као што нам годинама подваљују причу о држави БиХ која не постоји у Уставу. Више су ентитети држава. Био у власти СНСД или СДС однос муслимана према овоме је једнак. Ми знамо за планова које су усагласили са Американцима да се кроз Федерацију усисају Хрвати, а касније створити атмосферу да се то уради и са Републиком Српском. Да се то не би десило, мени је драго да смо данас овдје заједно", истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је сазвао консултативни састанак поводом заузимања става о имовини Српске са освртом на изјаву о имовини коју су потписали бошњачки политички представници из Сарајева.

Састанку су присуствовали и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједници ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак, НДП-а Бојан Шапурић.

На састанак је дошао и вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић, док се нису одазвали представници ПДП-а и Листе за правду за ред.Оставите одговор