Додик: Српска жели да види да ли је Европа објективна или није

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нико нема илузија да ће се на састанку са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом 6. јуна, када ће почети разговор о реформи правосуђа БиХ, све завршити у вези с тим питањем, али да Српска има могућност да изнесе своју аргументацију коју раније нико није чуо и […]

среда, јун 1, 2011 / 22:37

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нико нема илузија да ће се на састанку са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом 6. јуна, када ће почети разговор о реформи правосуђа БиХ, све завршити у вези с тим питањем, али да Српска има могућност да изнесе своју аргументацију коју раније нико није чуо и није желио да чује.

Додик је за Радио-телевизију Србије рекао да ће РС имати могућност да јасно стави до знања да ће њен однос према кретањима ка ЕУ бити искључиво везан за чињеницу да ли је Европа у овом питању објективна или није.

Према његовим ријечима, ако РС види да Европа не поштује двије кључне ствари – уставни поредак у БиХ и европску праску и законодавство, онда ће искључити своју сагласност да се креће даље ка ЕУ.

Додик је рекао да он не мисли да је ЕУ свето мјесто на које треба стићи.

Он је поручио да Српска жели да се елиминишу незаконитости и неуставности у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, те додао да ће Европа, која је до сада подржавала ОХР, овај пут морати критички да анализира све што се дешавало, а да се РС, ако то изостане и ако не буде објективног приступа може поново вратити на тему референдума.

Истичући да ЕУ мора да поштује уставно уређење БиХ, Додик је рекао да ако ЕУ буде инсистирала на неком другом уређењу и централизацији, онда РС неће бити саговорник и браниће своју аутономију по цијену да не приступи ЕУ.

На питање да ли постоји опасност да се кроз реформу правосуђа уведу нови судови, Додик је рекао да постоје разне варијанте у ОХР-у, али да РС неће дати сагласност за Врховни суд, чак и ако ЕУ буде то тражила.

"ЕУ не може наметнути ништа, али може дати препоруке. Цијеним да је ЕУ унијела одређени дио свог кредибилитета у овај процес, који од њих тражи одговорност да буду објективни и да поштују уставни поредак и своју праксу", додао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је након договора са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, РС успјела да скрене пажњу на питање селективне правде и да се ЕУ бави тим питањем мимо ОХР-а.0 КОМЕНТАРА

 1. Ма ко си ти јадниче да постављаш услопве ЕУ? И ти ћеш да видиш да ли је ЕУ објективна или није?! Да си провео рефрендум онда би могао да тако говориш. Али сада си ти миноран и нико тебе неће питати. Добићеш услове које ћеш испунити чим ти запријете било каквом санкцијом или отварањем криминалног досијеа. Сва је ствар у томе. И не млати више празну сламу над нама. Има и паметнијих и храбријих и способнијих и оних које не могу уцјењивати. Ти и Борис сте своје показали!

 2. Која будала од човјека, стварно кретен умислио да је он неког тамо зајебо и поставио своје некакве услове!?
  алоо кретенчино, да то иде тако онда би и Гадафи исто урадио, отишао преговарао и зајебо их на мртво име…

  Кога си ти зајебо са својим отказаним референдумом?

 3. dzo oči moje mile,
  Ona Marisol je na kraju progledala ,operisali je u kbc Banja Luka a ja sam i dalje sljepa.

  Nego kako nevidim očitašmo evropi lekciju ,počekat će oni kada ćemo, im mi ući u tu njihovu Evropu.

  Ako hoće da uđemo,onda neka ispune oni naše uslove i kriterijume.Pogledaj im samo krastavce našta liče,zar je to evropa a naši ko drenjak zdravi,zato što mi nedobijamo putem podsticaja raznorazna đubriva, nego nako, prirodno i to je to.
  U potpunosti podržavam i ovakva sljepa potpisujem sve rječi koje mi pročitaše a koje prozbori mili nam predsjednikB-)

 4. Hajd što si ćorava, ali priroda se poigra sa tobom pa ti oduze i moć razmišljanja.
  Zato se naš mili predsjednik pobrinuo da mi nemamo para da kupujemo ništa.Ovi u EU umiru odjednom, naprečac, nama naš mili predsjednik dodijeli da umiremo natenane.
  Mi imamo đubre kojega nema cijeli svijet.
  Zbog njega nestaje moj nrod, a ne eu.

Оставите одговор