Додик о Кисинџеру: Свијету ће недостајати такав визионар

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Хенри Кисинџер није био само прави дипломата и мајстор спољне политике САД, већ и човјек визије и разумијевања истинских процеса, а не наметнутих.

четвртак, новембар 30, 2023 / 21:32

-Америка његовог времена била је прави свјетски лидер, прави базен демократије. Не само САД, већ и свијету ће недостајати Хенри Кисинџер и његова способност да увиди шта се дешава у сваком углу свијета и да да рјешење за сваку ситуацију – написао је Додик на друштвеној мрежи "Икс".

Додик је истакао да су Кисинџерова рјешења за БиХ била једина реална, изводљива и довољна.

-Да је тадашња америчка администрација разматрала та рјешења и спроводила их, данашња БиХ би била стабилнија и просперитетнија – навео је Додик.

Некадашњи шеф Стејт департмента и Савјета за националну безбједност, те амерички државни секретар Хенри Кисинџер преминуо је синоћ у стотој години.

Кисинџер је у интервјуу америчком новинару Чарлију Роузу прије 13 година критиковао америчку политику на Балкану, наводећи да се Америка понаша као да силом покушава да врати Србе у некакву митску Босну, која није постојала никада у историји.

-Не постоји босански језик, не постоји босанска култура. Босна је административна јединица која се састоји од Хрвата, муслимана и Срба, вјештачки створена у бившој Југославији и глупаво призната као држава од западних сила – рекао је Кисинџер.

Он је навео да су се Срби 600 година борили да њима не владају муслимани и упитао зашто САД крши властито начело самоодређивања народа и зашто их медији називају "српским сепаратистима"?

-Зар покушавају да се одвоје од нечега што није постојало никада у историји? Сматрам да треба да створимо муслиманску државу, а осталим националностима дозволити да оснују своје независне државе или да се прикључе Хрватској и Србији. Не морамо да се мијешамо у балкански рат који се не може завршити чак и ако бисмо побиједили – рекао је Кисинџер.Оставите одговор