Зеленски признао оно што је очигледно: Биће теже вратити Донбас него Крим

Биће теже вратити Донбас него Крим, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски на састанку са студентима у Николајеву.

четвртак, новембар 30, 2023 / 21:11

Што се тиче Донбаса, биће га теже вратити него Крим. Сматрам да се територије враћају људима. Ако људи не буду жељели, биће веома, веома тешко. Мислим да је психички теже вратити Донбас, јер су тамо десет година стални сукоби – казао је Зеленски.

Према ријечима Зеленског, његови партнери су му рекли да је немогуће вратити Крим и да је веома тешко повратити Донбас.

Зеленски је, одговарајући на питање о даљим изгледима за јачање националне безбједности, истакао да ће то питање бити приоритет, али да не зна да ли ће земља ући у НАТО, истакавши да сумња да ће Украјина икада постати чланица Сјеверноатлантске алијансе.

  • Не знамо тачно како ће то бити. Нико са сигурношћу не може да каже да ли ћемо ући у НАТО или нећемо. Желимо, али… Кијев се креће ка стандардима Алијансе и мора да учини све да национална безбједност буде на највишем нивоу – казао је Зеленски.

Зеленски је, касније, у интервјуу за агенцију Кјодо, изјавио да је Украјина, због ситуације на Блиском истоку, "испала из фокуса" свјетске заједнице.

  • Забринут сам да интересовање свијета за сукоб у Украјини опада због растућих тензија на Блиском истоку – казао је Зеленски, истакавши још једном да неће пристати на примирје док Русија не повуче своје трупе.

Он је за приједлоге о примирју који круже на Западу рекао да му звуче као да "одсјечеш руку и даш је неком другом".

Украјински лидер је навео да очекује да одржи четврту конференцију о свом мировном плану у Швајцарској, као и да са нестрпљењем очекује међународну конференцију о обнови Украјине, која ће се одржати у Токију у фебруару 2024.Оставите одговор