Додик: Нисмо за сецесију већ за Дејтон

Република Српска се неће упуштати у авантуре као што је сецесија од БиХ, већ желимо да у њој влада баланс утврђен Дејтонским споразумом, изјавио је предскедник РС Милорад Додик. "БиХ искључиво може да опстане ако се поштују права РС добијена Дејтонским споразумом. И Бошњаци би требало да пригрле Дејтонски споразум и тако сачувају БиХ. Овако, […]

недеља, мај 22, 2011 / 16:39

Република Српска се неће упуштати у авантуре као што је сецесија од БиХ, већ желимо да у њој влада баланс утврђен Дејтонским споразумом, изјавио је предскедник РС Милорад Додик.

"БиХ искључиво може да опстане ако се поштују права РС добијена Дејтонским споразумом. И Бошњаци би требало да пригрле Дејтонски споразум и тако сачувају БиХ. Овако, како они раде, то је најбољи пут да се угаси ова земља", оцијенио је Додик у интервјуу данашњој "Политици".

Додик је навео да ће дијалог о реформи правосуђа у БиХ, који је договорен на састанку са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, почети почетком јуна, када ће у Бању Луку доћи европски комесар за проширење Штефан Филе који ће водити први састанак.

"С њим ће доћи и делегација стручњака ЕУ, а овде ће бити представници Републике Српске, Федерације БиХ и заједничких органа. Предстоје тешки разговори у којима ће се дефинитивно рећи да ли може или не може да остане овакав правосудни систем у БиХ", рекао је он.

Додик је нагласио да Српска не тражи никаква права мимо Дејтонског споразума и Устава БиХ и да се са те позиције "супротставила једној снажној акцији централизације БиХ која је била у брзом ходу до 2005. године".

Долазак Ештонове у Бању Луку је "врло важан чин који има снажне политичке консеквенце", казао је Додик и оцијенио да је Српска "на добром путу да правом побиједи силу".

Он је рекао да је, након разговора са Ештоновом, предложио повлачење одлуке о одржавању референдума о Суду и
Тужилаштву БиХ због тога што су "створене нове реалне чињенице које нису постојале када сам тражио да Народна скупштина РС донесе одлуку о расписивању референдума".

"Мислим да је кључно то што је ЕУ ипак процијенила да на страни Српске постоје одређена права и да смо у праву. Зато се ЕУ укључила у ову причу, иако су Британци били заговорници кажњавања и Српске и њеног руководства. Да није било квалитетне реакције ЕУ, ОХР је могао да ради шта хоће", рекао је Додик о пријетњама високог представника Валентина Инцка да ће, уколико се не повуче одлука о референдуму, морати сам да је поништи и да председника РС елиминише из политичког живота.

Додик је истакао и да Српска није била спремна да под пријетњама повуче одлуку о одржавању референдума и додао да у случају да дијалог са ЕУ није успио Српска "не би повукла одлуку о расписивању референдума".

Предсједник Српске је одбацио могућност да би услед одржавања референдума у РС дошло до заоштравања ситуације у БиХ.

"Ми имамо право да демократским средствима бранимо своја права и од тога нећемо одустати. Кључна реченица договора са ЕУ је да референдум о овом питању за сада није неопходан. Одавно немамо потребу да уплакано Сарајево тјешимо добрим поклонима. Ми од Сарајева само тражимо да поштују наша уставна права онолико колико и ми поштујемо БиХ", навео је он.

Додик и Ештонова разговарали су 13. маја у Бањој Луци, после чега је предсједник РС изјавио да референдум о одлукама високог представника за БиХ из домена правосуђа, није неопходан, а Ештонова обећала формирање комисије ЕУ за реструктурирање правосудних институција у БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Dobro gospodine Dodik slazem se sa vama i zelim vam da napravite sto jaci entitet u ekonomskom smislu jer sto jaci entitet znaci i jaca drzava ali morate shvatiti i da je obratno, sto jaca drzava to jaci i entitet.

    Neke reforme morate pokrenuti kako bi ojacali drzavu jer samo jaku drzavu ce primiti EU. Ovo naravno vrijedi i za politicare i z FBiH.

    Ako se neko boji da ce neko izgubiti a neko dobiti nesto sto bi nekad mogao zlouptotrijebiti dajte onda brate potpisite kakav memorandum da narednih 500 godina nema ukidanja RS ili njene secesije i zavriste tu pricu oko koje se vrtite zadnjih 15 godina i smarate obican narod.

    Nakon toga pocnite se baviti ekonomijom!!!

  2. Суштина овог бескрајног политичког наклапања и јесте у томе да се репродукује на разним темама „напада“ и „одбране“ како би се народ држао под тензијом и одвратио од економских и социјалних тема. Иако мислим да је то више прочитано и након ове лакрдије о референдуму многи су се отријезнили.

Оставите одговор