Додик: Коридор је ударио темеље РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Дугој Њиви код Модриче да је пробој коридора кроз Посавину 1992. године једна од најуспјешнијих битака српске војске, која је ударила темеље РС. "Она је овјековјечила нашу тежњу да у БиХ имамо своју републику, своју државу која може да издржи пробу времена историје. Ми управо данас […]

недеља, јун 26, 2011 / 15:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Дугој Њиви код Модриче да је пробој коридора кроз Посавину 1992. године једна од најуспјешнијих битака српске војске, која је ударила темеље РС.

"Она је овјековјечила нашу тежњу да у БиХ имамо своју републику, своју државу која може да издржи пробу времена историје. Ми управо данас показујемо да жртве које су тада дате нису биле узалудне и бескорисне", рекао је Додик новинарима на Дугој Њиви, гдје је присуствовао обиљежавању 19 година од пробоја "коридора живота".

Предсједник РС је истакао да је пробојом коридора Српска дефинитивно трасирана, те додао да је све остало након тога било поправљање граница.

"Данас је РС политички, економски, социјално стабилна и поред тога што је пред изазовима. Наравно, изазови нису само одраз наших прилика неко и глобалне економске кризе, која хара цијелим свијетом", рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска показује спремност да се одупре и одоли тим изазовима и још једном покаже своју велику одлучност да остане јединствена, како би на крају било јасно да жртве које су за њу пале нису биле узалудне.

Акцију "Коридор ’92" извеле су здружене јединице ВРС и Српске војске Крајине 28. јуна 1992. године над снагама муслимаско-хрватске коалиције, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада најзападнијих српских земаља.

Коридор је био спас за српски народ од Гламоча и Грахова на југу до Градишке на сјеверу, Новог Града на западу до Добоја на истоку, у западној Славонији, Банији, Лици, Кордуну и книнској Крајини. На том простору, одсјеченом агресијом муслиманско-хрватских снага, тада је живјело више од милион и по Срба.

У операцији "Коридор ’92", погинуло је више од 300 српских војника, а рањено 1100. Недостатак кисеоника у породилишту у Бањалуци, због чега је умрло 12 беба, био је повод да се крене у битку за живот, односно у пробој коридора према Србији. Пут преко Дуге Њиве назива се и "коридором живота".

Џомбић: Најхуманија војна акција у историји српског народа

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас на Дугој Њиви код Модриче да је пробој коридора кроз Посавину 1992. године за српски народ и Српску судбоносно најзначајнија битка Војске РС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Било је милион и 500 000 људи изоловано, остали смо без хране, без струје и кисеоника и због тога је ова битка најзначајнија. Наредба за пробој коридора била је најхрабрија одлука тадашњег војног врха, да крене у акцију која је била најхуманија у историји српског народа у цјелини", рекао је Џомбић на Дугој Њиви, гдје је присуствовао обиљежавању 19 година од пробоја "коридора живота".

Он је нагласио важност обиљежавања пробоја коридора, те пружања подршке борцима и њиховим породицама. "Битно је да дамо подршку борцима РС који су је стварали и да покушамо да на свој начин допринесемо олакшању патњи породица који су изгубили најмилије у стварању Српске", рекао је Џомбић новинарима.

Ћургуз: Најславнија побједа српске војске

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Пантелија Ћургуз изјавио је данас на Дугој Њиви код Модриче да је пробој коридора кроз Посавину 1992. године најславнија и најчистија побједа српске војске у протеклом отаџбинском рату.

"То је битка чији су резултати и исход омогућили снагама Војске РС да у наредним операцијама и биткама оствари додатне побједе и да се створе претпоставке за стварање РС", рекао је Ћургуз новинарима на Дугој Њиви, гдје је присуствовао данашњем обиљежавању 19 година од пробоја "коридора живота".

Он је истакао да је данашњи скуп прилика да се искаже поштовање према онима који су дали животе за Српску.

"Ово је прилика да покажемо поштовање према њиховим породицама и стварамо услове да Српска сваким даном буде све јача, економски развијенија, како би могла на адекватан начин да узврати онима који су се жртвовали за њено стварање и опстанак", рекао је Ћургуз.Оставите одговор