Додик "има увјеравања" да ће Кинези градити аутопут до Приједора за обвезнице Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да располаже увјеравањима да је кинеска држава одлучила да прихвати обвезнице Српске као инструменте гаранције и финансирања.

петак, март 31, 2023 / 22:21

"Обично су сви усмјерени на Запад, али од прије два дана располажемо увјеравањима да је кинеска држава и власт одлучила да као инструменте гаранције и финансирања прихвати обвезнице Републике Српске. Чак нам нуде да изводе радове на изградњи ауто-путева да ми емитујемо обвезнице", рекао је Додик у обраћању на манифестацију "Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске" за 2022. годину.

Он је додао и да се покушава изаћи на кинеско тржиште и створити алтернатива за све.

"Очигледно да наш избор мора да буде и једна и друга страна, ми не можемо остати затворени", истакао је Додик.

Он је окупљеним привредницима рекао да Српска у континуитету остварује добре резултате, да је показала да може да управља кризом каква је била пандемија, да сачува производњу, раднике.

"Показујемо способност за ово нестабилно глобално вријеме, а оријентација на повећаном извозу је нешто најбоље", рекао је Додик.

Он је честитао Привредној комори Републике Српске 30 година постојања, као и награђенима које је охрабрио да наставе уз сву помоћ коју власт Српске може да пружи.

Важно је, каже, бити окупљен у оквиру коморског система, нагласивши да је Комора и један од важних социјалних партнера.

Он је нагласио да је привреда Српске у прошлој години остварила добит већу од три милијарде КМ, чиме се треба поносити јер је то остварено у нестабилним околностима, али да говори да има вођство које може да одговори.

Додик је истакао и да је у јануару покривеност увоза извозом била 97,4 одсто, чиме се треба поносити, а жеља је да та покривеност пређе 100 одсто.

Он је указао да Српска данас има највећи број запослених од како постоји, да је одговорност према запосленима видљима кроз повећање плате, али сматра и да их треба повећати.

"Мислим да ћемо морати да сједнемо да рјешење морамо тражити у повећању плата да задржимо раднике и покажемо им да се овдје може радити и зарадити", рекао је Додик.

Он је истакао да ниједно од ових предузећа не смије да не осјети подршку државе, а ресурси се, каже, виде у свему, те их охрабрио да настави заједно, да притискају власт да на прво мјесто стави реални сектор и да обезбиједи стабилне политичке услове

"У БиХ је то готово немогуће, али у Српској то имамо", закључио је Додик.Оставите одговор