Додик и Мрда пустили у рад ХЕ Месићи-Нова

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Електродистрибуције из Пала Љубомир Мрда свечано су данас у Месићима, код Рогатице, пустили у рад новоизграђену ХЕ "Месићи-Нова", пројекат вриједан 10 милиона КМ. – Власт се мјери по ономе што остави иза себе. Ово је доказ да смо властитим средствима доказали способност и знање да градимо капиталне објекте […]

петак, мај 29, 2015 / 16:29

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Електродистрибуције из Пала Љубомир Мрда свечано су данас у Месићима, код Рогатице, пустили у рад новоизграђену ХЕ "Месићи-Нова", пројекат вриједан 10 милиона КМ.

– Власт се мјери по ономе што остави иза себе. Ово је доказ да смо властитим средствима доказали способност и знање да градимо капиталне објекте и постројења, који имају трајну вриједност и који ће дуго бити од користи грађанима Српске – поручио је Додик на церемонији отварања ове хидроелектране.

Ријеч је о најсавременијој хидроелектрани проточно-деривационог типа у региону, чија је производња из обновљивог извора енергије и која ће моћи успјешно да ради наредних 70 година.

– Хидроелектрана је резултат наше памети, врхунског знања инжењера и стручњака различитих профила, те вишегодишњег заједничког залагања свих запослених и Управе Електродистрибуције Пале, који су посљедњих година настојали да створе претпоставке за озбиљнији развојни искорак предузећа и обезбиједе његову дугорочну стабилност – рекао је Мрда.

Хидроелектрана "Месићи-Нова" има инсталисану снагу пет мегавата и пројектовану годишњу производњу 24 гигават-часа електричне енергије.

То је најсавременија хидроелектрана увезаних технолошких цјелина, са улазном грађевином и доводним тунелом протицајног профила 4,9 метара квадратних, који омогућава проток 12 метара кубних воде у секунди, цјевоводом под притиском и машинском зградом у којој се налазе три агрегата са "францис" турбинама вертикалног типа и припадајућом електро-машинском опремом.

Ово постројење потпуно је аутоматизовано и посједује централни "скада" систем надзора и управљања, који омогућава даљински мониторинг, управљање и планирање производње, што је свјетски стандард у овој области.

Посматрано са економског аспекта, изградња овог објекта донијеће Електродистрибуцији Пале годишњи приход већи од три милиона КМ, што је изузетан потенцијал за ново инвестирање и запошљавање.0 КОМЕНТАРА

 1. Вјероватно мисли на капитал од 10 милиона када каже капиталан објекат.

  Чуј капиталан објекат, врхунско инжењерство и струка, а 5 мегавата.

  Само Енергана бањалучког покојног Инцела је имала инсталисану снагу око 60 мегавата.
  Људи су тражили 150 хиљада евра да се покрене само један котао који би погонио две турбине са по 8 мегавата, дакле 16, плус што би Бањалука имала трајно и много јефтиније гријање. А шта би се тек урадило са 10 милиона?

 2. Nama 5 MW a one po 100, 200, 300, 500, 1000 MW na Drini, na Trebišnjici, na Vrbasu, Bosni… to je obećano stranom okupatoru. Naša elektropriveda je sama izgradila Višegrad 80-ih godina, elekrane na Trebišnjici, sa celokupnim sistemom navodnjavanja, tunelima prečnika 8m i dužine 9km, Ramu, Neretvu, Bočac, Slakovac….

 3. Вријеме ти је професоре-остао без фабрике да се прикључиш ЗОРИ, бар би онда твоја прича добила смисао у идеји и програму.

  Не би био туђи телал и монета за поткусуривање, причао би своју и нашу причу, зар није тако?

  Иначе ово је 100% народна централа па колика је год, рекао сам вам да ће све бити већински народне, концесијама на хидроцентрале је вето и преиспитивање са ЗОРОМ и владом националног спаса.

  Живи били па видјели, још ће нас концесионари молити да нам врате све, да њима остане рата кредита и 10-15% зараде преко рате, значи мало која приватна централа ће бити у власништву концесионара више од 30% и опет да их Бог чује.

  Зашто, зато што ће од државе добити фер понуду коју неће моћи одбити.

  Гарантујем да ниједна концесија није у складу са Законом, али треба поштовати рад, уложени новац и вријеме за оне што су завршене, или оне које су при крају,незапочете се неће ни правити јер иде сасвим дуги систем привреде заснован на одрживом развоју.

  Треба сачувати природу и ресурсе, значи нешто оставити дјеци, зар не?

  Има се шта причати и о концесијама на земљишту, шумама, ријекама, рудама и осталим лоповлуцима, што рекао хаџи-лојо „биће масла за рамазана“, наши задужбинари изградили и поклонили свом народу, баш као после првог свјетског рата,Боже помози само да домаћини преузму домаћинство.

 4. Sandra90,Ја би те замолио да имаш на уму да је предсједник први разред Средње пољопривредне школе БЛ понављао због математике. А у међувремену, веома очигледно због огромне количине обавеза које је имао,није вјежбао. Зато би те молио да имаш разумјевања.

Оставите одговор