Додик и Јосиповић: Највише о повратку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се у Славонском Броду са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем. Додик је још једном позвао све који желе да се врате у РС да то и учине, истичући да нема системских проблема за повратак. Он је нагласио да су безбједносни услови у РС знатно бољи, али да се заједнички мора […]

среда, март 2, 2011 / 16:22

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се у Славонском Броду са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем.

Додик је још једном позвао све који желе да се врате у РС да то и учине, истичући да нема системских проблема за повратак.

Он је нагласио да су безбједносни услови у РС знатно бољи, али да се заједнички мора радити на рјешавању проблема економске природе који, како је рекао, погађају укупно становништво и РС и Хрватске.

"И овај пут позивам да сви они који желе да се врате у РС, то учине несметано, а имаће сигурно подршку органа власти РС и гаранцију за њихову безбједност", рекао је Додик новинарима након састанка са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем у Славонском Броду.

Он је нагласио да је веома важна и чињеница да Хрватска посљедњих година отвара могућности за повратак и да се регулишу имовинска права избјеглих.

Додик сматра да је на рјешавању проблема повратничке и избјегличке популације на данас одржаном састанку постигнут додатни квалитет јер су представници удружења ових грађана могли да представе своје проблеме.

"Ово је сигурно важан допринос већ успостављеној активности и ми ћемо и даље радити на том плану", рекао је Додик.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић истакао је да Хрватска жели да се ријеше проблеми свих избјеглица, без обзира да ли су Хрвати, Срби или Бошњаци и да је присутна нова, позитивна клима, која иде у прилог повратку и осигуравању права која треба да имају та лица.

"Заложићемо се да се питање повратка и уређења права и са једне и са друге границе интензивира и да се коначно, након толико година, та права и уреде", рекао је Јосиповић након састанка делегација Хрватске и Републике Српске.

Он је истакао да су начела врло јасна и да подразумијевају право на имовину, пуно право на повратак и да власти у Хрватској, БиХ и РС гарантују пуну безбједност.

Коментаришући петицију удружења Срба из Хрватске којом од европских институтција траже да блокирају улазак Хрватске у ЕУ док не ријеши стамбено збрињавање избјеглих и прогнаних Срба, Јосиповић је навео да Хрватска ради на рјешавању ових питања.

"Велики број људи заиста је ријешио питање имовинских права и заиста је неозбиљно рећи да не ради на том плану", рекао је Јосиповић додавши да је направљен додатни напор са Србијом да се осмисли пројекат који ће омогућити повратак и приступ имовини онима који то желе, као и останак онима који се за њега одлуче.

Јосиповић је рекао да евентуално оспоравање уласка Хрватске у ЕУ не би било добро, те да се то неће ни десити, јер међународна заједница препознаје да сви заједно у регији раде на рјешавању проблема ових људи.

Састанку су присуствовали представници више удружења избјеглица и повратника из РС и Хрватске.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић и предсједник Републике Српске Милорад Додик положили су данас вијенце на споменик дјеци страдалој у протеклом рату у Славонском Броду и посјетили темеље порушене православне цркве Светог великомученика Георгија у центру града.

Додик је изјавио да рат доноси страдања, која су најтежа када су жртве дјеца. "Када се то деси не умире само човјек, него и вриједности цивилизације", рекао је Додик новинарима у Славонском Броду.

Додик каже да се у току рата гинули многи на обје стране, те да данас сви треба да дају лични допринос сазнању да невиних жртава није требало да буде.

"У том смислу, треба помоћи, као и упутити саучешће и извињење, сваком коме је то потребно", изајавио је Додик.

Говорећи о цркви Светог великомученика Георгија, који је порушен 1991. године, Додик је истакао да је ово прилика да се потенцира реконструкција храма, за шта постоји добра воља и у Славонском Броду.

Протоколом посјете предвиђено је да Додик и Јосиповић у 17.00 часова у Загребу отворе Привредни форум, у организацији привредних комора РС и Хрватске.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Жељко Ковачевић, изјавио је да су Хрватска и Република Српска постигле сагласност о свим питањима у вези са Рафинеријом у Броду, па тако и о наводном загађењу.

Ковачевић је након састанка делегација Хрватске и Српске, које су предводили предсједници, Иво Јосиповић и Милорад Додик, истакао да Рафинерија у Броду улаже максималне напоре да се са новим постројењима што више смањи проблем евентуалног загађења ваздуха. Он је подсјетио да је Рафинерија до данас уложила 250 милиона евра у технолошки развој, као и да ће до 2014. године, уложити још 530 милиона евра за исте намјене. Према његовим ријечима, купљена опрема је међу најсавременијом у свијету.

У делегацији Српске су, осим предсједника Републике, потпредсједник Владе Антон Касиповић, министар економских односа и регионалне сарадње Жељка Цвијановић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, министар грађевинарства, просторног уређења и екологије Сребренка Голић и начелник општине Брод Милован Черек.Оставите одговор