Авганистан: НАТО убија дјецу и извињава се

КАБУЛ – НАТО се данас извинио за убиство деветоро дjеце у авганистанској области Пех, у сjевероисточној провинцији Кунар, упоришту побуњеника.  Прелиминарна истрага указала је да су снаге НАТО случајно убиле девет цивила у уторак, а локални званичници су саопштили да је ријеч о дјечацима, од 12 година и мање, који су убијени док су скупљали […]

среда, март 2, 2011 / 16:25

КАБУЛ – НАТО се данас извинио за убиство деветоро дjеце у авганистанској области Пех, у сjевероисточној провинцији Кунар, упоришту побуњеника.

 Прелиминарна истрага указала је да су снаге НАТО случајно убиле девет цивила у уторак, а локални званичници су саопштили да је ријеч о дјечацима, од 12 година и мање, који су убијени док су скупљали дрва за огрев, пренијела је агенција АП.

НАТО је саопштио да је дошло до лоше комуникације у вези информација о локацији побуњеника са које су пуцали на базу коалиционих трупа.

Командант НАТО снага генерал Дејвид Петраеус изјавио је да НАТО „дубоко жали” због трагедије, истакавши да до тих жртава никада није требало да дође.

Петраеус је рекао и да ће се лично извинити предсједнику Авганистана Хамиду Карзаију, по његовом повратку из Лондона.

Неколико стотина сељака протестовало је данас против ваздушних напада коалиционих снага предвођених НАТО-ом у којима су погинула дјеца. Цивилне жртве већ дуго времена су тачка спорења између авганистанског предсједника и НАТО снага у Авганистану.

Карзаијева канцеларија издала је саопштење у коме осуђује ваздушне нападе НАТО. „Убијена су невина дјеца која су скупљала дрва за огрев током ове хладне зиме. Да ли је то начин да се бори против тероризма и да се успостави стабилност у Авганистану ?” – запитао је Карзаи у саопштењу.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *