Додик: Босна неспособна да живи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је све мање противника самосталности РС у оквиру БиХ. "Колико је Босна неспособна да живи довољно говори немогућност формирања извршне власти. Па, чак и ако је формирају, она неће имати снагу да доноси извршне одлуке. То никад неће бити влада", рекао је Додик за "Вечерње новости". Он […]

петак, јун 24, 2011 / 09:15

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је све мање противника самосталности РС у оквиру БиХ.

"Колико је Босна неспособна да живи довољно говори немогућност формирања извршне власти. Па, чак и ако је формирају, она неће имати снагу да доноси извршне одлуке. То никад неће бити влада", рекао је Додик за "Вечерње новости".

Он каже да БиХ може да преживи као територијално јединствена земља, али, са снажним конфедералним јединицама и великом аутономијом РС, све до степена потпуне самосталности у оквиру БиХ.

"То је наш даљи циљ. За то имамо подршку народа. Тражићемо отете надлежности, као и пребацивање одлучивања на ниже нивое. Ако неко хоће да сачува Босну – може само тако", сматра Додик.

Он је рекао да на нивоу БиХ може да остане војска, монетарна политика, спољна политика, али она која је договорена, и можда још два-три сектора.

"Све друго је неодрживо, јер централистичка Босна којом ће доминирати муслимани неће проћи. Етнички чисто Сарајево, гдје према њиховим процјенама, живи 94 одсто муслимана, најбољи је доказ како би они правили своју мултиетничну романсу. А и њемачка канцеларка отворено каже да је мултиетничност пропао пројекат. Нећемо сарајевску мултиетничност! Отуд и нека врста нашег савезништва са Хрватима, која има за циљ да то спријечи", рекао је Додик.

На питање да ли је референдум још отворена опција, Додик је одговорио да је прижељкивао да референдум "гура до краја".

"Тада би се ствари разоткриле, високи представник би био обесмишљен. Први пут кажем да сам се осјећао лоше тога дана када је почео дијалог. Желио сам да идем до краја. Знам, ипак, да је боље што смо дошли до рјешења. Боље и за европску будућност овог простора и за РС", рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да је важно да су представници међународне заједнице схватили да је РС озбиљна у намјери да одржи референдум.

"Не тражимо да Европа овдје навија за нас, него само да буде реална. Немам никакву заблуду да је Кетрин Ештон дошла овде да подржи РС против БиХ, нити то тражим. Ми само желимо да се отвори расправа и да се проблеми ријеше. Наша аргументација је толико моћна и јака, да и не помишљамо да нећемо успјети", рекао је Додик.

Он је истакао да је политички циљ РС да се одбрани од доминације Турака на овом простору и неоосманизма који више нико и не крије. "Све то смо одавно видјели и све је јасно, и да Ердоган то тако отворено не каже. То што ће бити агресивнији, не значи да ће бити успјешнији", рекао је Додик говорећи о изјави турског премијера Реџепа Ердогана да ће од његове побједе користи видјети и Сарајево и Санџак.

Говорећи о генералу Ратку Младићу, Додик је истакао да евентулна пресуда Хашког трибунала не може бити и пресуда РС, јер никада у историји пресуда појединцу није ишла на терет цијелом народу.

"Вријеме ће показати да је Младић био у Сребреници и око ње, али ће бити јако тешко доказати његово директно учешће у злочинима", рекао је Додик и додао да било каква одлука у Хагу неће промијенити став већег дијела српског народа да је Ратко Младић херој.0 КОМЕНТАРА

  1. Poznato je da BiH može opstati samo kao tronožac,podjednako oslonjena na svaku nogu.Bilo kakva promjena izaziva nestabilnost i preti da dođe do rušenja osnove na kojoj počiva.Postavlja se pitanje da li mi u RS kao jedan od oslonaca tog tronožca činimo dovoljno da BiH opstane?Lično mislim da međunarodna zajednica neće ni po koju cijenu dozvoliti da njihov projekat BiH bude ugrožen.Zato mislim da su izjave ovakve vrste nepotrebne,da od samostalnosti RS u ovom vremenu i odnosu snaga u svijetu neće biti ništa.I što prije to shvatimo i okrenemo se problemima od kojih se živi,ovom narodu će biti bolje.Svaka druga opcija je nerealna i može nas uvesti u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u kojoj bi RS mogla biti „kolatelarna šteta“

  2. a gdje ti junace bijase kada se stvarala i branila RS?
    ne huskaj na nas fasiste, neprijatelje nase koji su nas bombardovali i koji te dovedose na nasu grbacu, vec gledaj kako da ekonomiju podignes, kako da nahranis gladne, zaposlis nezaposlene, kriminalce da odvedes u zatvor.
    dodje li do sukoba kao u africi, sto ti izgleda i trazis, ti pobjze, a nas ostavi u paklu.
    imamo svoju RS, i gradimo je i cuvajmo, a ti je razgradjujes i prizivas vraga, vrag s tobom gloginje mlatio.

  3. Гледај овог лажова и лопова поново паламуди шупљу причу о Босни и самосталности РС !!!! Па што повуче референдум !!! А о гладним, незапосленим,обесправлјеним, пензионерима, инвалидима , и осталим категоријама које скапају од глади не воли да прича ова лопужа !!! Битно је да Станковић копа Чемерно и ископа 70 милиона од народног телекома а радови ни близу краја http://www.youtube.com/watch?v=1gIzrNBQB54

  4. Тачно је да је Босна неспособна да живи, али лик са слике је значајно допринио да и Република Српска не може да живи. Ваљда то потврђују задуженост, незапосленост, дубиозе у фондовима и стратешким предузећима, буџет који се крпи кредитима,…

Оставите одговор