Додијељене Нобелове награде, све осим књижевне

У главном граду Шведске Стокхолму одржана је свечана церемонија на којој су добитницима додијељене Нобелове награде за 2018. годину у области физике, медицине, хемије и економије.

понедељак, децембар 10, 2018 / 20:15

Награде на свечаности, којој су присуствовали чланови краљевске породице Шведске и велики број званица, овогодишњим добитницима, чија имена су саопштена у септембру, уручио је шведски краљ Карл Густаф 16.

Нобелову награду у области физике су добили Артур Ашкин, Џерард Мороу и Дона Стрикланд, у области хемије добитници су Франсис Арнолд, Џорџ П. Смит и Грегори Винтер, у области медицине Џејмс Алисон и Тасуку Хонџо, док су награду на пољу економије освојили Вилијам Д. Нордхаус и Пол М. Ромер.

Након церемоније је уприличена свечана вечера за око 1.500 званица.

Нобелову награду за мир данас су у Ослу такође преузели и др Денис Муквеге и Надиа Мурад.

Ове године није додијељена Нобелова награда за књижевност због скандала сексуалног узнемиравања након којег је оставку дало низ чланова одбора Шведске академије која додјељује ту награду.

С друге стране, испред Концертне дворане, зграде у којој је одржана додјела награда, одржани су протести с којих су организатори поручили да нафта, гас и угаљ изазивају загађење ваздуха и глобално загријавање, додајући како Нобелова комисија сарађује с компанијама које загађују ваздух те на тај начин пријете човјечанству.Оставите одговор