Ђукановић: Србија треба да схвати да је Косово независно

Лидер црногорске владајуће Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић оценио је јуче да један од проблема Балкана представља Србија због јужне покрајине Косово и Метохија, и да би тај проблем могао бити ријешен ако би Србија схватила да је "Косово независно”. Говорећи на конференцији „Балканска иницијатива за јачање друштва југоисточне Европе”, која је јуче почела у […]

понедељак, мај 23, 2011 / 07:48

Лидер црногорске владајуће Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић оценио је јуче да један од проблема Балкана представља Србија због јужне покрајине Косово и Метохија, и да би тај проблем могао бити ријешен ако би Србија схватила да је "Косово независно”.

Говорећи на конференцији „Балканска иницијатива за јачање друштва југоисточне Европе”, која је јуче почела у Бечићима, Ђукановић је рекао да за решавање проблема Србије и Косова треба много времена и да Београду и Приштини треба помоћи тако да Београд схвати да је „немогућа ревизија граница и да је Косово независно”.

Према његовим ријечима, Србија треба да се усредсреди на своју будућност, а то је њена европска перспектива.

„Србија треба да буде негдје, ако не локомотива, оно на почетку композиције. Ако је на крају, као што је сада, то успорава… Важно је да се Србија окрене европској будућности, а Косово да се усредсреди на своју независност, да профункционишу институције, да се успостави владавина права, поштовање људских и мањинских права”, рекао је Ђукановић.

Он је навео да ЕУ западни Балкан мора да доживи као шансу, а не као проблем јер, како је рекао, само уједињена Европа може бити довољно ефикасна да би била конкурентна пошто ће, у противном, изгубити трку.

Ђукановић је прецизирао да чланство у ЕУ није циљ Црне Горе већ сатисфакција за све оно што је та држава остварила и урадила у својој кући, обезбедивши својим грађанима живот по европским стандардима.

Говорећи о БиХ, Ђукановић је казао да је део одговорности због садашњег стања на босанском друштву, али пре свега на међународној заједници која је на том плану подбацила.Оставите одговор