Ђукановић пред скупштином дезавуише референдум о НАТО

Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је да не постоји правна обавеза или политичка потреба за организовањем референдума о приступању Црне Горе у НАТО, али да је то питање у надлежности парламента. Ђукановић је на премијерском сату у Скупштини Црне Горе рекао да Устав не прописује референдум када је ријеч о приступању НАТО савезу. Он тврди […]

понедељак, децембар 14, 2015 / 16:32

Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је да не постоји правна обавеза или политичка потреба за организовањем референдума о приступању Црне Горе у НАТО, али да је то питање у надлежности парламента.

Ђукановић је на премијерском сату у Скупштини Црне Горе рекао да Устав не прописује референдум када је ријеч о приступању НАТО савезу.

Он тврди да Црна Гора прикључењем у НАТО не губи суверенитет, већ да се одлуке доносе консензусом.

На питање посланика опозиционог Демократског фронта Јелисаве Калезић да ли ће Црна Гора на референдуму одлучити о чланству у НАТО, Ђукановић је рекао да је то питање у надлежности Скупштине Црне Горе, која, како је рекао, репрезентује вољу грађана изражену на изборима.

"Узимајући у обзир уставно-правну регулативу и праксу у другим државама које су биле у сличној ситуацији као Црна Гора сада, а поштујући вољу бирача кроз састав Скупштине, не постоји правна обавеза или политичка потреба за организовањем референдума о приступању Црне Горе НАТО савезу", рекао је Ђукановић.

Ђукановић каже да чланство Црне Горе у НАТО подржава двије трећине посланика.

"Вјерујем да ће та подршка у новом сазиву парламента, након наредних избора, бити још израженија, јер су наши грађани све више информисани о предностима чланства", наводи Ђукановић.

Он је рекао да не цијени довољно људе који желе да се баве политиком, а који код сваке важне одлуке желе да се заклоне иза референдумског изражавања.Оставите одговор