Сламање Русије цијеном нафте, слама и Сауди Арабију

Консултантска кућа "Мекензи" прогнозира урушавање економије Саудијске Арабије и енормно повећање стопе незапослености, и то за милион и по радних мјеста! Стопа незапослености у Саудијској Арабији могла би да до 2030. године пређе 20 одсто. Узроци овакве прогнозе јесу промјене на глобалном енергетском тржишту и демографске транзиције. Саудијци више неће моћи да се ослоне на […]

понедељак, децембар 14, 2015 / 17:04

Консултантска кућа "Мекензи" прогнозира урушавање економије Саудијске Арабије и енормно повећање стопе незапослености, и то за милион и по радних мјеста!

Стопа незапослености у Саудијској Арабији могла би да до 2030. године пређе 20 одсто.

Узроци овакве прогнозе јесу промјене на глобалном енергетском тржишту и демографске транзиције.

Саудијци више неће моћи да се ослоне на приходе од нафте.

Више од половине становништва Саудијске Арабије млађе је од 25 година, а до 2030. број млађих од 15 година повећаће се за још шест милиона.

У наредних 15 година на тржишту рада појавиће се најмање 4,5 милиона нових, радно способних људи и биће потребно отворити три пута више радних мјеста него што их има сада.

Саудијска краљевина је суочена са буџетским дефицитом, а раст незапослености и ниска цијена нафте могли би повећати јавни дуг чак до 140 одсто тамошњег БДП-а.

ММф је прије неколико мјесеци упозорио на могући банкрот Саудијске Арабије у наредних пет година.Оставите одговор