Ђокић: Резолуција Бундестага опасна, њемачки амбасадор непожељан

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је неприхватљиво да се било која страна земља, па и Њемачка директно мијеша у унутрашње односе суверених земаља као што је БиХ.

среда, септембар 14, 2022 / 14:36

Ђокић је навео да се посебна сједница парламента Српске у Бањалуци одржава управо због тога, односно политике коју Њемачка намјерава да спроводи у БиХ у складу са резолуцијом Бундестага о БиХ.

Он је рекао да та резолуција, коју треба одбацити, подстиче конфликт у БиХ намјером да се укине конститутивност, иако је то најважнији принцип постојања БиХ.

"С таквим ставом они желе сукобе јер знају да то овдје не може проћи и да то неће прихватити Срби и Хрвати. Резолуција Будестага о БиХ је штетна и опасна", оцијенио је Ђокић, обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине на којој се расправља о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Он је нагласио да је неприхватљиво да стране дипломате буду креатори политичких, друштвених и других односа у БиХ и да од њих зависи каква ће бити политика и како ће радити домаће институције.

"Они тиме показују да нас не поштују. Ми требамо креирати односе како мислимо да је најбоље. А Дејтон је ту солидан оквир који омогућава да на добар начин уредимо односе сва три народа, мирно и стабилно живимо", рекао је Ђокић.Оставите одговор