Ђокић: Накнаде и пензије ће бити редовне

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић рекао је да буџетски оквир утврђен за ово министарство може да обезбиједи наставак започетих реформи у области борачко-инвалидске заштите и система пензијско-инвалидског осигурања, те извршавање свих обавеза према пензионерима, борцима, ратним војним инвалидима, породицама погинулих бораца, цивилним жртвама рата и другим категоријама. Ђокић је истакао да је […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 07:59

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић рекао је да буџетски оквир утврђен за ово министарство може да обезбиједи наставак започетих реформи у области борачко-инвалидске заштите и система пензијско-инвалидског осигурања, те извршавање свих обавеза према пензионерима, борцима, ратним војним инвалидима, породицама погинулих бораца, цивилним жртвама рата и другим категоријама.

Ђокић је истакао да је веома значајно да је Влада Српске показала социјалну осјетљивост према најугроженијим категоријама грађана, посебно према заслужним категоријама који треба несметано да уживају у заслуженим правима као што су борци и пензионери.

"Нацртом је предвиђено да добијемо 429,16 милиона КМ, што је значајно повећање у односу на 402,57 милиона КМ колико смо имали на располагању прије ребаланса за 2011. годину", рекао је Ђокић за "Глас Српске".

Он је додао да грант за Фонд ПИО за финансирање исплате пензија за сада остаје исти као и ове године и износи 188 милиона КМ, али да ће у зависности од коначног рјешења у законима о ПИО и о правима бораца доћи до одређених промјена и дефинисања прецизних средстава.

Према његовим ријечима, има одређених повећања када је ријеч о дознакама за социјалну заштиту.

Подсјећајући да је Нацрт буџета усвојен у износу 1,825 милијарди КМ, Ђокић је напоменуо да је пројекција коју је дало Министарство финансија РС подразумијевала да плате буду смањене за пет одсто, али да се у коначном утврђивању Нацрта одустало од те мјере, јер се сматрало да би то био удар на стандард свих становника Српске.

"Одлука је да се уштедама на другим буџетским позицијама, прије свега на материјалним трошковима, покуша обезбиједити тај дио недостајућих средстава. Иако то неће бити једноставно мислим да ћемо успјети да испунимо циљ да имамо стабилну фискалну годину. Сви који су очекивали више на позицији материјалних трошкова мораће да покажу разумијевање за штедњу", рекао је Ђокић и додао да треба очекивати појачану улогу надзорних контролних органа у свим областима, посебно када је ријеч о наплатама потраживања радника и државе, да би био достигнут постављени оквир буџета.Оставите одговор