Директор НП Сутјеска: Циљ је да будемо самоодрживи

Национални парк "Сутјеска" из Фоче добиће ове године од Владе Републике Српске грантове од око милион КМ, што ће му, уз властите приходе, омогућити успјешно пословање, рекао је Срни директор овог парка Зоран Чанчар. Он каже да је, упркос добрим финансијским основама, будућност Националног парка "Сутјеска" у његовом самоодрживом развоју. "Будућа самоодрживост мора се базирати […]

субота, април 12, 2014 / 16:16

Национални парк "Сутјеска" из Фоче добиће ове године од Владе Републике Српске грантове од око милион КМ, што ће му, уз властите приходе, омогућити успјешно пословање, рекао је Срни директор овог парка Зоран Чанчар.

Он каже да је, упркос добрим финансијским основама, будућност Националног парка "Сутјеска" у његовом самоодрживом развоју.

"Будућа самоодрживост мора се базирати на успостављању равнотеже између економских и еколошких интереса, а то се може постићи кроз приватно и јавно партнерство", рекао је Чанчар, који у Новом Саду присуствује Међународном сајму туризма.

Он каже да би се Национални парк "Сутјеска" у том случају бавио само заштитом културних и природних богатстава, што би донијело велику добит и Парку, али и Републици Српској.

Чанчар је оцијенио да је парк "Сутјеска" на почетку ове године већ остварио приход од 25.000 КМ.

"Парк је посјетило 12.000 туриста од чега је било 8.500 ноћења", рекао је Чанчар и додао да је прошле године од продаје улазница и других садржаја остварен приход од 320.000 КМ.

Он је навео да ће ове године Национални парк "Сутјеска" туристичку понуду обогатити са три нова бунгалова са шест лежаја у катуну Пријевор.

"Ријеч је о аутентичним планинским кућицама тог краја, а на располагању туристима биће и рафтинг-кампови. Туристи могу користити и лежајеве у хотелима `Сутјеска` и `Младост` на Тјентишту, као и павиљоне са двокреветним и вишекреветним собама намијењеним претежно омладинском туризму", рекао је Чанчар.

Он је подсјетио да Национални парк "Сутјеска" својим јединственим еко-системом нуди туристима велике могућности за одмор и здраву рекреацију.

"У Парку се налази тајновита и никад довољно истражена Перућица, најбоље очувана прашума у Европи. Ту је и планина Зеленгора са својих осам горских очију, како се називају кристално бистра глечерска језера", рекао је Чанчар.

Он додаје да су туристима на располагању и бројне планинарске стазе за шетњу, али и здрава домаћа храна карактеристична за тај дио Републике Српске.

Чанчар каже да ће, осим тога, бити организоване и посјете пјешчаним пирамидама у Даничићима код Фоче.

Туристичку понуду на сајму у Новом Саду, осим Националног парка "Сутјеска", представљају и туристичке организације Требиња и Фоче.

Међународни сајам туризма биће завршен у понедјељак, 14. априла.0 КОМЕНТАРА

 1. Нема фабриканту хидроелектарана у националном парку Сутјеска, то су зауставили еколози из Бања Луке из центра за заштиту животне средине са Наташом на челу и Еколошка партија РС, за сва времена.

  Много тога ће се позитивно десити од 2015. године.

  Док се позиција и тзв. опозиција свађају око истока Српске, ко је више украо и уназадио,док једни друге смијењују и олајавају, еколози нуде рјешења која су и будалама јасна.

  Здрава држава, чиста природа, производња здраве хране,туризам раван Златибору у националном парку Сутјеска,туристичка понуда од Јахорине, Тјентишта,Фоче преко Чајнича и мајке Богородице, до Рудог и лимског језера, према Вишеграду,Манастиру Добрун, Андрић граду и језерима, преко славних и неискориштених Борика због локалних коња, до Сокоца,Биоштице, Каљине, Романије и старине Новака, до Пала и муслиманске чаршије………………………….

  Баш ружно звучи, јебеш програм Еколошке партије, јебеш тровање становника ове регије, јебеш Лазаревића коме живот виси о концу ових дана због покретања приче око овог еколошког злочина на Срајевско-романијској регији.

  Јуче на вијестима у 12 часова БНТВ објављује јучерашњи снимак како начелник општине Пале, са годином радног искуства и купљеном дипломом и купљеним изборима од стране шумокрадица и грађевинске мафије, дијели народне паре за стипендије.

  У исто вријеме се догађа ванредна скупштина Пала поводом хиљада тона отпада са отровним супстанцама који је довежен на ову регију уз његово знање и знање његових сарадника.

  Јебеш ову државу, хоће да убију човјека који је живот заложио да спаси нашу дјецу, док му кретени у општини Пале и И Сарајеву раде о глави.

Оставите одговор