Дачић: Нећемо кварити односе са Русијом

Вjероватно ће нас притискати, али ми нећемо кварити односе са Русијом, рекао је Ивица Дачић новинарима послије церемоније обиљежавања 69. годишњице пробоја Сремског фронта и окончања борби за ослобођење Србије у Другом свјетском рату, преноси Танјуг. Премијер је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке чланице УН, али с друге стране, како је […]

субота, април 12, 2014 / 16:00

Вjероватно ће нас притискати, али ми нећемо кварити односе са Русијом, рекао је Ивица Дачић новинарима послије церемоније обиљежавања 69. годишњице пробоја Сремског фронта и окончања борби за ослобођење Србије у Другом свјетском рату, преноси Танјуг.

Премијер је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке чланице УН, али с друге стране, како је нагласио, сигурно се неће придружити мјерама против Русије.

Дачић је напоменуо да Србија има два принципијелна става која су, како је рекао, он и први потпредсједник владе Александар Вучић, више пута објашњавали високој представници за спољу политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон.

"Ми смо то рекли Кетрин Ештон иако то није хтела ни да нас пита", рекао је Дачић.

Напоменуо је да је Ештонова у разговорима са њима била коректна и рекла да "сви најављују то да ће нас она притискати" у вези са Русијом, али она то ипак није учинила.

Дачић је оцјенио и да је оно што се десило приликом гласања у Парламентарној скупштини Савјета Европе "један политички егзибиционизам неких политичких странака које не воде рачуна о већинском расположењу народа у Србији".

Додао је да је битно то да су владајуће странке имале јасан став и гласале против мјера према Русији.

"Русија никада није била против Србије, никада нам није увела санкције нити друге мере против наше земље и Србија ће сигурно то поштовати и вратити истом мером", нагласио је Дачић.

"Нећу водити преговоре о Косову"

Ивица Дачић је подвукао да, послије конституисања нове владе, неће водити преговоре о Косову, наводећи да о мјестима у будућој влади још није разговарано.

"Ја нећу водити преговоре о Косову јер постоји договор да је то питање на премијерском нивоу тако да ће то радити нови премијер Србије Вучић", рекао је Дачић и додао да ће у тим преговорима учествовати колико год може и уколико буде позван да помогне.

Поводом наставка разговора о влади, Дачић је рекао да са Вучићем разговара сваки дан по неколико пута јер, како је рекао, раде заједно.

Према његовим ријечима, он и Вучић су јуче и претходних дана разматрали разне теме док се истовремено у јавности прави спектакл када ће и да ли разговарати.

"Србија има много проблема на које је неопходно што пре дати одговоре", истакао је Дачић и додао да за сада нема ништа ново када је ријеч о тим разговорима.Оставите одговор