Дипломатија пријетње: Трамп отказао сусрет са Кимом и хвали се да је јачи

Амерички предсједник Доналд Трамп отказао је састанак са лидером Сјеверне Кореје Ким Јонг Уном, саопштила је Бијела кућа. Он је и казао да су нуклеарне способности САД толико моћније од оних којима располаже Пјонгјанг "да се моли Богу да неће морати да их користе".

четвртак, мај 24, 2018 / 21:18

Трамп је поручио Киму да састанка неће бити, рекавши да је он у овом тренутку "неприкладан". Како је навео, ту одлуку је донио због "непријатељства и бијеса" исказаног у посљедњим саопштењима из Пјонгјанга.

"Ви говорите о својим нуклеарним способностима, али наше су толико масивне и моћније да се молим Богу да нећемо морати да их користимо", навео је Трамп у писму Киму.

У писму, чији је садржај објавила Бокела кућа, Трамп је рекао да се он ипак веома нада да ће се са лидером Пјонгјанга састати једног дана.

Њих двојица је требало да се састану 12. јуна у Сингапуру што су многи прогласили историјским тренутком за односе двије државе.

Раније данас је објављено да је Сјеверна Кореја уништила тунеле у којима је вршила нуклеарне тестове. Страни новинари који се налазе у Сјеверној Кореји код полигона за нуклеарна тестирања, рекли су да су видјели огромну експлозију.

Сјеверна Кореја понудила је да уништи нуклеарне полигоне раније ове године, као дио поновног отварања дипломатских преговора са Јужном Корејом и САД. Међутим, стручњаци вјерују да се полигон сам дјелимично урушио, након теста у септембру прошле године од када је неупотребљив, пише ББЦ.

Претходно су и из Сјеверне Кореје и из САД изражавали забринутост да до састанка можда неће доћи. Званичници из Пјонгјанга су оштро реаговали на то што су Јужна Кореја и САД наставиле са извођењем војних вјежби, што су сматрали за непријатељско понашање.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор