Димитријевић: Статус Српске тешко ревидирати

Статус Републике Српске тешко је ревидирати, процијенио је београдски аналитичар Војин Димитријевић. Коментаришући да ли би исход суђења генералу Ратку Младићу могао утицати на статус РС, Димитријевић је рекао да је Дејтонски споразум усвојен послије дешавања у Сребреници и с пуном свијешћу о њима. "Тако је настала и РС и то је тешко ревидирати. Они […]

среда, јун 1, 2011 / 12:04

Статус Републике Српске тешко је ревидирати, процијенио је београдски аналитичар Војин Димитријевић.

Коментаришући да ли би исход суђења генералу Ратку Младићу могао утицати на статус РС, Димитријевић је рекао да је Дејтонски споразум усвојен послије дешавања у Сребреници и с пуном свијешћу о њима.

"Тако је настала и РС и то је тешко ревидирати. Они који желе да унапреде њен статус, не налазе се у међународној заједници него на `нашој` страни", рекао је Димитријевић за "Данас".

На питање да ли Младићева изјава може да покрене поново поступак у којем се Србија оптужује за геноцид, Димитријевић је рекао да у пресуди поводом тужбе БиХ, Србија није проглашена одговорном за сам чин геноцида зато што није могло да се докаже да је била умијешана у конкретну војну акцију која је укључивала масовни злочин.

Он је рекао да би Младић на суђењу у Хагу могао "на штету Србије да доказује да је у току операције у Сребреници био под непосредном командом власти СР Југославије и да ништа није чинио без њихове сагласности или наређења".Оставите одговор