Дијалог и добросусједство: Јосип неће да тужи Хрватску због одлагалишта нуклеарног отпада на граници Српске

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић изјавио је у Бечу да БиХ и даље опредијељена да проблем са Хрватском у вези са одлагањем нуклеарног отпада на локацији Черкезовац рјешава дијалогом и у духу добросусједских односа.

уторак, септембар 21, 2021 / 17:20

Он је рекао да БиХ при томе поштује заједничке интересе кроз дијалог на билатералној и мултилатералној основи, у складу са одредбама Конвенције о прекограничном утицају на животну средину /ЕСПОО/, чија је БиХ члан, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Предводећи делегацију БиХ која учествује на сједници Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/, Бркић је рекао да БиХ помно прати дешавања у вези са одлуком Хрватске да одабере Черкезовац као мјесто за збрињавање отпада из Нуклеарне електране "Кршко" јер се тај локалитет налази у непосредној близини границе.

Бркић је у обраћању на скупу истакао да се БиХ придружује Изјави ЕУ која је објављена првог дана Конференције, а у којој се, између осталог, наглашава значај рада Агенције на пољу неширења нуклеарног наоружања, те позивају Иран и Сјеверну Кореју да у потпуности сарађују са ИАЕА.

Бркић је истакао подршку БиХ активностима, програмима и иницијативама везаним уз рад и фокус ИАЕА, посебно за иницијативу Пројекат интегрисане акције зоонотских болести /ЗОДИАК/, која је интегрисани системски оквир за борбу против зооноза.

Он каже да је БиХ одредила националне координаторе и стручњаке, као и двије лабораторије за провођење активности ове иницијативе, а земља у овој фази чека потврду ИАЕА како би процијенили потребе тих лабораторија и подржали их.

БиХ, такође, поздравља нову иницијативу Агенције у подручју заштите животне средине, која укључује кориштење нуклеарне технологије у контроли загађења пластиком /НУТЕЦ пластикс/.

"Иако није нуклеарна земља, БиХ је уложила значајан напор да буде активан члан ИАЕА, те намјерава додатно ојачати свој правни и регулаторни оквир који се односи на нуклеарну и радијациону безбједност и безбједност у складу са међународним стандардима", навео је Бркић.Оставите одговор