Шаљи војску, Александре: Вучић тражи да се шиптарски специјалци повуку са Косова

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија тражи повлачење специјалаца Росу и свих приштинских трупа са сјевера Косова и Метохије без услова и повратак на пређашње стање, а потом да се о свему разговара у Бриселу.

уторак, 21 септембра, 2021 / 17:37

"Нека нам њихови ментори кажу хоће ли или неће да се повуку. Нема пристанка Србије за насилничку политику", рекао је Вучић на конференцији за новинаре након сједнице Савјета за националну безбједност и додао да је Србија увијек за договор.

Он је истакао да је одбио приједлог представника моћних западних земаља Квинте за рјешење кризе, наводећи да то није било компромисно рјешење, него понижавање Србије.

Вучић је рекао да Србија тражи и хитан одговор од ЕУ да ли постоји Бриселски споразум и када ће бити формирана заједница српских општина.

"Тај одговор тражићемо у наредних месец дана и видећемо да ли ћемо га добити. И њихово ћутање ће бити јасан знак да Бриселски споразум више не постоји и да они не желе да се формира заједница српских општина, која је суштина тог споразума", рекао је Вучић.

Он је додао да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД, да утичу на Приштину да без одлагања укину бесправну и супротно Бриселском споразуму пресуду Србину Ивану Теодосијевићу.

"Или ће укинути ту пресуду или смо добро разумели да Притшина има подршку за исељавање Срба, српских породица и домаћина са Космета и у складу са тим ћемо реаговати", рекао је Вучић.

Он је указао да је то разлог и за могућу кризу, јер Приштина не само да забрањује другачије мишљење, него су директно прекршили Бриселски споразум, јер је у судском вијећу требало да буде и двоје српских судија.

Такође, додао је он, Србија захтијева да хитно буду издане лиценце за снабдијевање струјом за двије српске компаније, у складу са Бриселским споразумом, а у међувремену ће проналазити рјешења за снабдијевање Срба, између осталог, основним животним намирницама.

Вучић је рекао да су закључци Савјета да ће Србија наставити да инсистира на очувању пуног мира, стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за Србе на Космету, те да сматра непримјереним изјаве из ЕУ о изједначавању кривице Београда и Приштине за посљедње догађаје на административној линији.

"Србија је спремна да настави дијалог у Бриселу, али неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним актима", рекао је Вучић.

Он је навео да је јуче и јутрос разговарао са представницима најмоћнијих западних земаља, Квинте, те да је добио приједлог како би требало да изгледа приједлог ЕУ и тобожње компромисном рјешењу, који је одбио, јер не представља компромис, већ унизио Србију.

"То је решење којим би 70 одсто што су намеравали да раде Албаници на административној линији заборавили, али би увели 20 до 30 одсто мера. Одбацио сам то, јер сам сит политике свршеног чина и јер тако не можете да разговарате са Србијом", нагласио је Вучић.

Он је рекао да Србија на такве криминалне трикове Приштине неће да пристане, те поновио да се могу уводити на сили шта хоће, али да неће добити за то пристанак Србије.

Вучић је најавио да ће додатне мјере с циљем заштите интереса Србије разматрати у наредних неколико дана, те упутио поздрав српским јунацима који су цијелу ноћи и дан издржавали терор албанских специјалаца на прелазима.

У случају физичког насиља према Србима на Космету, ако не буде реаговао Кфор и НАТО, Вучић је поновио да неће бити новог прогона Срба са Космета, нити нових "Олуја" и "Бљеска".

"Насиљем можете да учините шта вам воља, али да добијете печат Србије – нећете. Ми тражимо да се поштује Бриселски споразум", рекао је Вучић.

Он каже да је Савјет разматрао ситуацију на Космету послије криминалне акције приштинског режима и шестог по реду упада на сјевер Косова и Метохије, уз оклопна возила, дуге цијеви и малтретирање локалног становништва и необавјештавање градоначелника четири општине.