Даворин Бајић: Подразумјева се да платимо 30.000КМ Мајкрософту, за 30 рачунара?

Тренутно је медијски актуелна прича око набавке рачунарске опреме од стране Града. Нећу да анализирам законитост, процедуре и цијене. Овдје на површину испливава један много већи проблем.

субота, јун 5, 2021 / 10:17

Наиме, због нашег незнања или чега већ, када се каже рачунар аутоматски се подразумијева да је на њему Виндоуз и Офис. Из спорне набавке види се да је цијена лиценце за наведени пакет софтвера 1.000 КМ.

Само у овом примјеру за 30 рачунара лиценце су плаћене 30.000 КМ. Не користи само Град Виндоуз. Све институције у Републици Српској су "на њему". У питању су десетине хиљада лиценци.

Знамо ли уопште да постоје и друга рјешења, много јефтинија, да не кажем бесплатна?

99% рачунара у управним институцијама се користе за ограничени број репетитивних операција, за шта нису потребне ни скупе лиценце, ни неке набуџене машине.

Знамо ли да у Републици Српској имамо капацитете да се у управи могу креирати прилагођена рјешења много јефтинија од беспотребних лиценци?

Знамо ли, када би се усмјерили на ангажовање властитих ресурса, да не би све било само много јефтиније и ефикасније већ би тако директно дали подстицај и развоју ИТ сектора у Републици Српској. Тренутним приступом ИТ сектор претварамо у накупце лиценци а квалитетни девелопери одлазе вани.

Тешко да знамо! Јер да знамо не би школске планове и програме информатике базирали на учењу коришћења Мајкрософт производа.Оставите одговор