Данас се одлучује о Радончићевој слободи или притвору

Судија Суда БиХ Татјана Косовић изјавила је синоћ да ће у законском року од 24 часа донијети одлуку о приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора предсједнику Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудину Радончићу којег Тужилаштво БиХ, у оквиру предмета "Бакир Даутбашић и други", терети за ометање рада правосуђа. Адвокат одбране Васвија Видовић предложила је да Радончићу, […]

четвртак, јануар 28, 2016 / 07:11

Судија Суда БиХ Татјана Косовић изјавила је синоћ да ће у законском року од 24 часа донијети одлуку о приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора предсједнику Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудину Радончићу којег Тужилаштво БиХ, у оквиру предмета "Бакир Даутбашић и други", терети за ометање рада правосуђа.

Адвокат одбране Васвија Видовић предложила је да Радончићу, умјесто притвора, буду одређене мјере забране, истичући да је ријеч о политички мотивисаном процесу и да су оптуженом повријеђена људска права.

Видовићева и адвокат Драган Барбарић рекли су да током привођења Радончића Тужилаштво БиХ није предочило наредбу о проширењу истраге против осумњиченог, чиме су му прекршена основна људска права, јер се лице не може ухапсити, а да му се не каже основ за хапшење.

Они су указали и на нерелевантност свједока Азре Сарић.

Тужилаштво је Суду БиХ предочило низ доказа који упућују на чињеницу да су Бакир Даутбашић, Билсена Шахман и Фахрудин Радончић покушали утицати на свједока Азру Сарић да промијени исказ који је требала дати путем видео-линка Специјалном Тужилаштву ЕУЛЕКС-а на Косову, које води процес против Насера Кељмендија.

Тужилац Божо Михајловић и његов тим су током рочишта које је трајало пет и по часова, образлажући одлуку за одређивање притвора, прочитали 120 страница транскрипта телефонских разговра које су водили осумњичени у предмету "Бакир Даутбашић и други", међу којима су Радончић, секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић, његова невјенчана супруга Билсена Шахман, те Зијад Хаџиалић запослен у америчкој Амбасади.

Разговори су, између осталих, вођени са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатаном Муром, Бакиром Изетбеговић, Бакиром Алиспахићем, Индиром Ћатић, Златком Лагумџијом, Сафетом Оручевићем и Фуадом Чибукчићем.

Михајловић је рекао да је донесена наредба о проширењу истраге и на Зијада Хаџиалића који ће у наредном периоду бити саслушан у својству осумњиченог.

Радончић се обратио суду, истичући да транскрипти разговора које су изнијели представници Тужилаштва БиХ представљају његове политичке контакте са међународним званичницима и политичарима.

Он је рекао да је недопустив притисак Тужилаштва на слободу медија.

Тужилаштво БиХ упутило је данас Суду БиХ приједлог за одређивање једномјесечног притвора Радончићу који је осумњичен за ометања рада правосуђа.

Тужилаштво терети Радончића за удруживање и кривично дјело ометање рада правосуђа у БиХ и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Тужилаштво га терети да је налогодавац, а да су Бакир Даутбашић и Билсена Шахман извршиоци притиска и медијског линча у односу на свједока Азру Сарић која је због тога имала психичке сметње због чега је потражила љекарску помоћ.

Припадници Сипе ухапсили су, према налогу Тужилаштва БиХ, лидера СББ-а због сумњи да је ометао рад правосуђа, а раније су у истој акцији, због ометања рада правосуђа у предмету против Насера Кељмендија, ухапшени секретар Министарства за безбједност БиХ Бакир Даутбашић и Билсена Шахман који су чланови Радончићеве странке.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово хапшење је разголитило Тужилаштво и Суд БиХ.
  Додик је о овим институцијама давно рекао своје мишљење, а свједоци смо и да су два најмоћнија бошњачка политичара, невољно и у изнудици, потврдили да те институције раде по налогу неких политичких кругова.

  Радончић је отворено рекао да су му хапшење намјестио “Гатачки клан’. Њега могу и разумјети, али је веома индикативна изјава Бакира Изетбеговића да ће он питати Звиздића и Чампару је ли то истина.

  Сама чињеница да је Бакир Изетбеговић јавно допустио да таква могућност постоји, паметнима говори све.

  Српска политика се не треба мијешати у овај случај, али сам сигуран да ће у овом фајтерском обрачуну на видјело итекако изаћи бошњачки политички утицај на БХ-правосуђе.

  Јуче је у јавност пуштен пробни балон, што су неки медији пренијели, да је Тужилаштво издало налог за претрес просторија у којима живи и ради Додик. Циљ те дезинформације је да се пажња јавсности усмјери на Додика како би се, из овог међубошњачког обрачуна, посљедице на углед БХ-правосуђа свеле на најмању могућу мјеру.

  http://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzilastvo-bih-nije-izdalo-naredbu-za-pretres-objekata-i-racuna-milorada-dodika/160128016

  Данас су то демантовали, али није искључено да ће то и урадити.

  Моје информације говоре да се чека пристанак СзП. Лидери СзП би радо видјели Додика у апсу, али ни један од њих нема муда да преузме одговорност.

  Пребацују врућ кромпир један другом у руке, свјесни да морају послушати Бакира и неке из међународне заједнице, а опет свјесни да би пристанак на то био њихов политички и морални крах.

Оставите одговор