Општина Угљевик обнавља кућу Филипа Вишњића у Трнови

До сада је организовао више од 500 догађаја, позоришне представе, изложбе у галерији, концерте класичне и џез музике, те етно, народне и изворне музике, књижевне вечери, академије, курсеве страних језика… Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ Стратешки план за развој културно-историјског туризма општине Угљевик и шире регије у овој години јесте израда реплике куће у родном мјесту Филипа […]

среда, 27 јануара, 2016 / 23:37

До сада је организовао више од 500 догађаја, позоришне представе, изложбе у галерији, концерте класичне и џез музике, те етно, народне и изворне музике, књижевне вечери, академије, курсеве страних језика…

Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ

Стратешки план за развој културно-историјског туризма општине Угљевик и шире регије у овој години јесте израда реплике куће у родном мјесту Филипа Вишњића – Горњој Трнови, најављује Предраг Вујевић, директор Центра за културу "Филип Вишњић".

"Сада смо у фази проналаска локације, а имамо договорену сарадњу са компанијом `Новости` из Београда и Радио-телевизијом Србије који ће подржати овај пројекат, као и са Радио-телевизијом Републике Српске и Владом Српске" – наводи Вујевић за Срну.

Носилац пројекта је општина Угљевик и Центар за културу "Филип Вишњић".

Вујевић напомиње да подмајевичка установа културе има договор са Центром за културу "Вук Караџић" из Лознице да, кад се заврши тај пројекат, наступе заједно у реализацији, подсјећајући да су судбине Вука Караџића и Филипа Вишњића повезане.

Угљевички Центар за културу "Филип Вишњић" почео је са радом 2008. године и најмлађи је културни центар у регији.

До сада је организовао више од 500 догађаја, позоришне представе, изложбе у галерији, концерте класичне и џез музике, те етно, народне и изворне музике, књижевне вечери, академија, курсеве страних језика…

Према ријечима Вујевића, до сада су формиране двије радионице, школа сликања и школа глуме.

У продукцији Центра за културу, у сарадњи са глумцима Народног позоришта из Београда, изведена је позоришна представа "Филип Вишњић", прва позоришна представа која се бави животом славног пјесника и гуслара.

Центар за културу окушао се и у издавачкој дјелатности, па је издао књигу проф. др Драгана Симеуновића из Београда "Великани наше историје", која говори о четири личности са ових простора – Филипу Вишњићу, Кнезу Иви од Семберије, Васи Пелагићу и Хусеин-капетану Градашчевићу", наводи Вујевић.

Он истиче одличну сарадњу са Шведском Грађанском школом из Гетеборга са којом је организован курс енглеског језика.

Центар за културу је, заједно са Основном музичком школом "Корнелије Станковић" покренуо фестивал "Дани хармонике" на коме наступају најеминентнија свјетска имена из области хармонике.

"Протекле године организовали смо, заједно са Мисијским одбором Епархије зворничко-тузланске и уз благослов владике Хризостома, ликовну колонију чији је генерални покровотељ била општина Угљевик." – подсјећа Вујевић.

Учествовали су академски сликари, а троје њих су професори ликовних академија у Новом Саду и Београду. Након Ликовне колоније остало је 40 слика које су власништво Центра за културу.

Центар за културу "Филип Вишњић" смјештен је у згради која је јединствена по својој архитектонској структури, јер се ради о реплици старе Управне зграде Рудника која је изграђена 1927. године у Старом Угљевику.

То је некада било сједиште општине које је почетком 80-тих година пренесено на нову локацију на којој се и сада налази.