Подијељена Кустуричина јаја

Награду "Златно јаје" за најбољи филм на филмско-музичком фестивалу "Кустендорф" добио је редитељ Давид Борбаш за филм "Вартбург". Баселу Халилу за филм "Здраво Марија" припала је награда "Сребрно јаје", а Марија Гускова добила је награду "Бронзано јаје" за филм "Еркинов повратак". Жири је ове године одлучио да додијели и специјалну награду, а добитник је Маша […]

четвртак, 28 јануара, 2016 / 08:12

Награду "Златно јаје" за најбољи филм на филмско-музичком фестивалу "Кустендорф" добио је редитељ Давид Борбаш за филм "Вартбург".

Баселу Халилу за филм "Здраво Марија" припала је награда "Сребрно јаје", а Марија Гускова добила је награду "Бронзано јаје" за филм "Еркинов повратак".

Жири је ове године одлучио да додијели и специјалну награду, а добитник је Маша Шаровић за филм "Град".

О наградама је одлучивао трочлани жири – продуцент Мажида Абди из Канаде, професор на Факултету драмских умјетности у Београду Дивна Вуксановић и продуцент Фламинио Задра из Рима.

Признање "Винко Филач" за најбољу фотографију добиоје Ерик Мизахрија за филм "Здраво Марија".

Оснивач "Кустендорфа", прослављени редитељ Емир Кустурица рекао је затварајући Фестивал да је охрабрујуће што се девети пут манифестација одржава на мјесту које је заправо недођија.

"Један простор између земаља и градова, ни на небу ни на земљи, прво је постао туристичка дестинација, а онда је, захваљујући помоћи државе и сада `Гаспром њефта` фестивал достигао тачку да ће га тешко бити избрисати са културне мапе", рекао је Кустурица.

У умјетничком програму Академско културно-уметничко друштво "Светозар Марковић" из Крагујевца извело је народне игре из Шумадије.

Девети међународни филмски фестивал "Кустендорф", који је почео 22. јануара, окупио је бројне ауторе, глумце, музичаре, младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета, те бројне новинаре и друге госте.0 КОМЕНТАРА

 1. @ slavija

  Немо’ да се секираш ни превише бринеш, хаирли-јаране. Ако сте ти – и остали васколики балилук, фронталук, пицајзлук – остали без Емирових (alias Немањиних) јаја, онда га (Емира-Немању) можете, бирвактиле, шчепати за оно што између јаја (вел’ко-српски) „штрчи“. И не пуштајте га, ни за живу главу – како ти, тако и остали Васковићи, Тришићи, Пиздићи, Мехкићи, Трифуновићи, Бурсаћи, Хађифејзовићи, Никоалидиси, Хађиомеровићи, Бос(н)ићи…

 2. Hahahahahaa, jeromonah,
  vjerovatno biger, ili kukurikalo.

  Da, u pravu je , likuju neprijatelji naši, emira dovedoše da odradi ono što turcima nije uspjelo stoljećima.

  Ovo je Danak u krvi našega doba.

  Pogledaj monstruma i slike, i nika. Jadne naše Jeremije, okreću se u grobu da im pernate nakaze, U-bigeri, emiri pretresaju kojsti.

  Ali , gdje nadjoše Nikolaidisa?
  Pa on je njihov, jedne godine gledao sam ga u Budvi sa Igorim Radojčićem.

  A, Hadifejzovići, i Omerovići i , kako kaže baliluluk, zajedno potkovanim sretni , presretni, jer ovaj minstrum dokrajči Srbe , materijalno, duhovno , kako to nije uspjelo ni bBudaku, Ni Anti, ni aliji, ni Bajazitu na Kosovu….

 3. Zavadjas, nagoniš Srbe na Srbe, monstrume.
  Imao si priliku da usrećiš svoj narod,
  da ovo malo sakupiš oko sebe,
  da ih čuvaš,
  da ih braniš,
  a šta se izrodi od tebe?
  Ti ga masakrira, rastjera, razvuče mu pamet, ekremizira i ozmaji, crkvu nam razbuca, zavadi brata sa bratom komšiju sa komšijom, zakrvi nas, osiromaši, rastjera nam djecu…
  Ni mrtvima nedaš mira, rugaš se našim Jeremijama, našim Krstićima,

  Nudite nam emirova jaja, Imate vi prečih, dajte ih svojim kćerima, snajama, sestrama, majkama….

  Zašto?

 4. Јеремија је некадашњи Божо Чукеранац, па касније Тешан Подруговић, човјек којем ке МУП РС забранио да коментарише на овом порталу након што је пријетио мојој маленкости. Још прије МУПа сам помоћу Драгуљчета сазнао да се ради о Жељку Јунгићу.

  Који су мотиви да он 100%-тног ратног војног инвалида назове хаирли-јараном, припадником балилука, пицајзлука и фронталука?

  Па он је Кустурици извезао или искерао јаја. А Драгољуб Давидовић му додијелио градски простор 50 метара од Палате предсједника да продаје своје гоблене и записерије. Па се скоројевић овдје хвалио да зарађује 500 м дневно. Није могао издржати да се не похвали опљачканој сиротињи. Дакле, он има 500 разлога днвно да вријеђа све рви који не воле власт коју он воли и од којих Куста не купује јаја вријеђа. Да га само чује рахметли Кустин стари Мурат, стари припадник безбједносних служби из Брозовог вакта.

  Куста је Србенда, а рви је балилук? Филозофија СПО!

 5. Дражене,

  Ви сте се мало зезнули, није Куста више није Србенда, од скоро у њему тече руска крв. Српска пресушила.

  Приједоре не бригај, само кокошари могу награђивати јајима. Он је своја јаја подијелио, а нама остају пехари, статуе, и остале традиционалне награде.

 6. drazen78bl,29.01.2016. 01:10:11

  “Куста је Србенда, а рви је балилук? Филозофија СПО!“

  Дражене, зашто мене уводиш у ту причу!?!?

  То је доказ твоје фрустрираности. Ја сам свој став о РВИ, породицама погинулих бораца и демобилисаним борацима неколико пута рекао и РВИ Славија ми је на том ставу захвалио.

  Ово ти је јадан и биједан покушај моје дискредитације у очима РВИ.

  Не знам шта друго да ти кажем осим да ми се гадиш, искомплексирани пацовчићу.

 7. Dražene, hvala na informaciji, moguće je da je to čukeranac, jer su njegovi komentari bili vulgarni.
  Prije nekoliko godina sa ženskim članom moje porodice našao sam se u tom prostoru, kupili smo poklone za prijatelje pred polazak u Rusiju. koliko mi se čini jedna gospodja koja nas je usluživala rekla nam je da je to vlasništvo upravo tog Željka J, ako se ne varaam, davno je bilo, rekla nam je da mu je majka…
  I nikad više tamo, božesačuvaj.
  Šta može navesti čovjeka da vrijedja kosti Jeremija, nudeći njihovim potomcima emirska spolovila , sram da ga bude, nazivajući balilukom one na čijoj krvi uživa…

  Kukuriku komentare ignorišem , susretnem se samo ukoliko ih drugi komentatori komentarišu od popllava nakon jednog bezobraznodrskog komentara. Pileći mozak, pohlepa pojela dušu…
  BigerU ne zamjeram, šta očekivati od onoga u kojem geni tamburaju u ritmuZa dom spremni…?
  Hercike nema dugo, on je vojnik režima, vjerovatno je zaglavio na zadatku, čuo sam da su neki hakeri pohapšeni, ili je odradjivao neke specijalne zenga-suvara zadatke….
  A svi ostali nikovi nada-nada. anja, i sl su kukurikuBigerPodrugovići…

 8. prijedor,29.01.2016. 08:14:12

  “Kukuriku komentare ignorišem , susretnem se samo ukoliko ih drugi komentatori komentarišu od popllava nakon jednog bezobraznodrskog komentara. Pileći mozak, pohlepa pojela dušu…“

  Не коментаришеш ти то из других разлога.
  Једино још Змај није скужио да си турчин.
  Чак и Дражен, којем се обраћаш, то зна.

  Моји докази су били тако убједљиви да ти је паметније да мијењаш ник и смислиш другу тактику.

 9. Кустурица је најбољи лакмус папир на порталима ако хоћеш да сазнаш ко је ћаршијска раја и граџанин.

  На сваку вијест о њему крене хистерија, увреде, једноставно их је толико исфрустрирао да то не могу контролисати.

  Има и ових других који баш не готиве Кустурицу у које спадам и ја, Славија и још неки на Фронталу, али ја сваки пут станем у његову одбрану да нажештим ћаршију и граџанство.

 10. Из горе мог наведеног коментара се уопште не види мој став о Кустурици, нити сам се одређивао према њему.
  Симпатичан ми је био само наслов, зато сам и додао смајлија.
  Набацио сам имена која се горе провлаче Халил, Абди, Мизахрија „чудно зар не“, са алузијом – њима златана и сребрна јаја од брата Емира, а србима вероватно преостају Немањина „права домаћа“.

  А онда се упецао један јазавац-турбосрбин, који ме подсећа на оне с почетка деведесетих…искићени кокардама,крстовима, масне косе са шајкачама, на бањалучким улицама продају четничке касете и знамења, јебу мајку, нуде курац, не иду у цркву осим ако није какав збор у питању,шатра…итд итд…и све тако док прва не пуче.
  Чим се почеше дијелити први позиви за мобилизацију, испарише, ни мишије рупе им нису биле тијесне.
  После изласка из рупа могли смо их препознати покуњене главе, на бициклима са пакетима ронхила,лорда…са женама дилују девизе…и наравно пинку носе својим газдама, „ондашњим“.
  Сада су само пришли газдама“овдашњим“.
  Сутра да завладају газде османлије били би и њихова рука „крвава до рамена“.

  О Кустурици ћу изнијети свој став само да бих испоштовао остале коментаторе.

  Као филмаџији, интелектуалцу – у реду,ствар укуса, допадања, не допадања, немам ту ништа против…гледао филмове, почесто прочитао текстове, у два наврата био и на Мећавнику, обишао све објекте, попио кафу…бла, бла бла…допада ми се..,

  Као Емиру/ Немањи – ништа посебно, његова приватна ствар како све схвата и осјећа.
  Нема ту апсолутно ништа да ме фасцинира.Ако је све то искрено и из душе, поштујем,али свјетлосним годинама је од мене далеко оно у подшаторском стилу „Емире србине, краљу, царе“…,

  Као Емиру/Немањи политичару и у служби политике у јадној и очерупаној Републици Српској све најгоре…,

 11. Симо,
  прочитајте руски Спутник па видите колики је Кустурица Србенда, а послије овога ни на памет да Вам не падне да ме назовете балилуком. Ево једног цитата из интервјуа датом Спутнику 29.01.2016. године:

  „Ја волим Русију, јер осећам да у мојим венама тече руска крв. Желео сам својевремено да снимим филм о Достојевском. Идеја имам милион — и то је мој највећи проблем. Сигурно ћу до краја своје каријере снимити руски филм, на руском језику“, рекао је он.“

  Када би сте Ви господине Кустурица како могли бити директор тога канала. Руски канал је заиста потребан, али без Кустурице на челу тог канала. Замислите само цинизам овог режисера; „Ја волим Русију јер осећам да у мојим венама тече руска крв. Желео сам својевремено да снимим филм о Достојевском. Идеја имам милион — и то је мој највећи проблем. Сигурно ћу до краја своје каријере снимити руски филм, на руском језику“, рекао је он.

  А КАДА ЈЕ ТО ПРЕСТАЛА ДА ТЕЧЕ СРПСКА КРВ У ЊЕГОВИМ ВЕНАМА?
  Понестало српских извора финансирања, траже се нови, али опет православни.

  И ја волим Русију, волим је онако искрено без интереса. У мојим венама не тече руска крв, веч српска, али обје су словенске, православне.

 12. zona 1,29.01.2016. 12:15:18

  “прочитајте руски Спутник па видите колики је Кустурица Србенда, а послије овога ни на памет да Вам не падне да ме назовете балилуком.“

  Зона, ја тебе никад нисам сврставао у балилук. Ти си по мом распореду у телалуку.

  За припаднсот балилуку није потребна само глупост.
  Да бих те тамо сврстао мораш испунити још неке услове. Мораш имати два ника. Један српски, један турски.
  При писању комената посебно мораш пазити на интерпункцију.
  Ту сам осјетљив на грешке.

  С поштовањем
  Симо Ороз

 13. Поштовани Симо,
  Својски ме изгрдисте за интерпункцију. Мени се чини да водим рачуна о интерпункцији, али се понекад у брзини грешке поткраду .

  Вама се поткрала грешка код лика, коментара итд… Ја то разумијем, не треба ми преводилац.

  Ја сам економиста, нисам србиста, тако да ми може бити опроштено.

  Добро би било када би администратор направио да се коментари могу исправити послије објављивања. Често уочим своје грешке, али ме мрзи стално додатним коментарима поправљати.

  Ја сам осјетљива на употребу турцизама у нашем језику типа телалук. Коријен ријечи телалук је телал. Колико се разумијем у турцизме телал је гласник, објављивач саопштења власти, по мањим мјестима човјек који узвикује новости.

  Који су то критерији на основу којих некога распоређујете у тај Ваш телалук.

 14. @Симо П. Ороз

  Друже Рајко, исто као што паћеник рви назва балилуком, а Кусту Србендом, тако и ти Додика сматраш Србендом, а коментатора „prijedor“, ветерана ВРС, балилуком. Само зато што Симо жели да буде Драгуљче. Једно су жеље, а друго могућности.

  @slavija

  Потписујем о Кустурици.