Данас Дан Русије

Русија је прије 21 годину изабрала пут демократије и људских права и током тог периода корјенито су измијењени друштвено уређење, привреда и начин живота људи, рекао је предсједник Дмитри Медведев поводом празника државности. Медведев је на свечаности поводом Дана Русије у Кремљу рекао да је тада нова Русија почела изградњу демократске правне државе и да […]

недеља, јун 12, 2011 / 21:17

Русија је прије 21 годину изабрала пут демократије и људских права и током тог периода корјенито су измијењени друштвено уређење, привреда и начин живота људи, рекао је предсједник Дмитри Медведев поводом празника државности.

Медведев је на свечаности поводом Дана Русије у Кремљу рекао да је тада нова Русија почела изградњу демократске правне државе и да је најважније да су ојачали као земља и као јединствена нација, јавља "Глас Русије".

"Русија је први пут гласно изразила приврженост демократским принципима и супремацији права човјека и грађанина, праву свакога на слобода развој и нарочито праву на достојан живот. Управо зато нова Русија почела је да гради демократску правну државу", истакао је Медведев, који је приредио у Кремљу свечани пријем послије додјеле државних награда поводом празника државности.

Подсјећајући да је прије 20 година изабран први предсједник Руске Федерације на изборима, Борис Јељцин, Медведев је рекао да је "руски народ, његовим избором изабрао тада и нови политички курс и ново политичко устројство и нови живот".

"Прије 21 годину наша земља изабрала је нови пут и сви носимо одговорност за одлуке које су се доносиле, за тај избор и на крају за нашу земљу и њену будућност, одговорност и пред садашњим генерацијама и пред нашим потомцима", рекао је Медведев.

Дан Русије установљен је у знак сјећања на догађаје из 1990. године, када је на првом конгресу Руске Социјалистичке Федеративне Совјетске Републике (РСФСР) усвојена Декларација о државном суверенитету Русије, насљеднице бившег Совјетског Савеза.

Као државни празник и нерадни дан 12. јун проглашен је 1992. године, од 1994. је Дан независности – како се тада називао – проглашен главним државним празником, да би прије девет година био спојен са Даном уставности и даље се славио као Дан Русије.

Медведев је традиционално у Георгијевској Сали Великог дворца у Кремљу уручио Државне награде за 2010. годину, којом је награђено 11 истакнутих стваралаца.

Агенција РИА Новости јавила је да хиљаде Московљана и посјетиоца главног града Русије обиљежавају Дан Русије у центру Москве и да се највише њих окупило на Тргу револуције, Тргу Мањеж и у Александровском врту испод зидина Кремља.Оставите одговор