Дакле отцјепљење: Петар Ђокић тражи енергетску независност

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је данас у Неуму да је неопходно обезбиједити потпуну енергетску безбједност и независност у БиХ, те да је Република Српска већ спровела више директива ЕУ које се односе на тај сектор.

среда, март 23, 2022 / 15:12

Ђокић је, у уводном обраћању на отварању "Енергетског самита 2022" у Неуму, рекао да БиХ има ресурсе са којима ови циљеви могу бити остварени, те да је у Републици Српској од посљедњег Самита, који је одржан 2019. године доста ствари реализовано.

"Након потписане изјаве, на високом нивоу, у Републици Српској остварено је скоро све што је било планирано. Осим неколико активности, које исто имају веома велики значај за овај сектор", рекао је Ђокић и додао да је усвојен нови Закон о електричној енергији, да су извршене измјене и допуне Закона о гасу, те да је донесен и Закон о обновљивим изворима енергије.

Ђокић је рекао да је у Српској покренута велика реформа у "Електропривреди" и енергетском сектору у цјелини.

"Донијели смо и низ подзаконских аката и усвојили мноштво политика које нас обавезују да се понашамо на другачији начин. Посебно у сектору гаса смо начинили промјене које су од великог значаја и на тај начин омогућавајући рјешавање питања сертификације овлаштене компаније за транспорт и приступ транспортној мрежи", истакао је Ђокић.

Он је навео да је све урађено по захтјевима ЕУ, те да ће тај процес бити настављен и даље, како би били достигнути постављени циљеви.

Ђокић је у обраћању појаснио да је енергетска транзиција пут који креће од спознаје да су људи ограничили и укротили природу, али и да она даје врло оштре одговоре, што је упозорење да се мора обратити пажња на животну средину, као и на ресурсе који су човјеку стављени на располагање.

"Зато смо у обавези да унаприједимо оне реформе које могу да унаприједе овај сектор. Треба да, осим транзиције, која омогућава квалитетну заштиту управљања средствима, обезбиједимо потпуну енергетску безбједност и независност у БиХ", рекао је Ђокић.

Он је захвалио организатору Самита на прилици да на једном мјесту, сви они који су заинтересовани да оставре напредак у БиХ у погледу енергетске транзиције, окупе и разговарају о енергетским питањима.Оставите одговор