Дачић и Радојичић: Сарадња, Косово, сарадња

Замјеник предсједника Владе Србије Ивица Дачић рекао је данас да је витални интерес и Србије и Републике Српске унапрјеђење међусобне сарадње у свим доменима – од политичке сарадње до сарадње у области унутрашњих послова, економије, инфраструктуре и другим заједничким пројектима. "Надам се да је и без протокола та сарадња добра, али да ће у будућности […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 21:39

Замјеник предсједника Владе Србије Ивица Дачић рекао је данас да је витални интерес и Србије и Републике Српске унапрјеђење међусобне сарадње у свим доменима – од политичке сарадње до сарадње у области унутрашњих послова, економије, инфраструктуре и другим заједничким пројектима.

"Надам се да је и без протокола та сарадња добра, али да ће у будућности бити још садржајнија и да ће се примјењивати и у сегментима која нису толико политичког карактера", рекао је Дачић новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић поздравио је данашње потписивање Меморандума о јачању полицијске сарадње између РС и Србије, подсјећајући да и два парламента имају потписани споразум о специјалним односима.

"Поздрављамо проширивање сарадње у свим областима, прије неки дан из области енергетике, а данас сарадњу министарстава унутрашњих послова", рекао је Радојичић.

Он је додао да је изузетно важно да полицијске структуре имају добру сарадњу, посебно имајући у виду резултате који је постигао МУП Србије, али и знајући да "криминал не зна за границе".

Радојичић је рекао да је на данашњем састанку било ријечи и о актуелној економској и политичкој ситуацији, и истакао да када је ријеч о РС, постоји стабилна скупштинска већина, стабилна влада и рад у нормалном процесу, али да на нивоу БиХ има пуно тога што се не да договорити.

Дачић не може замислити цијело Косово независно

Дачић је у Бањој Луци изјавио да се албанско национално питање мора ријешити, али не на штету српског и да он не може да прихвати да ће цијело Косово бити независно.

„Ако неко очекује да ће то десити, грдно се вара. У том контексту потпуно је неважно када ће бити избори, јер било која власт у Београду неће признати независност Косова”, рекао је Дачић.

Он је рекао да рјешење косовске кризе види само у дијалогу Срба и Албанаца.

Чекање на рјешавање тог питања не иде у корист Србије, додао је.

„Реалност мора бити договор Срба и Албанаца, али оно што је црвена линија за нашу државу и испод чега не смемо ићи то је да не смемо дозволити егзодус Срба, фронтални напад на њих зато што је немогуће да то Србија истрпи”, рекао је Дачић.

„Решења нема без наставка дијалога, а не наставка сукоба који се мотивишу жељом Приштине да повлачи једностране потезе који би у симболичком смислу требало да значе ‘заокруживање’ Косова као независне државе на шта се своди присуство цариника на административној граници”, рекао је Дачић.

Договора Срба и Албанаца не може бити, додао је он, без посредства међународних институција и нагласио да досадашња рјешења Приштине поново уносе конфликте и отварају могућности да дође до „великог сукоба”.

Неопходно је, тврди замјеник премијера Србије, да се размишља о завршетку кризе, уз подсјећање да се и неколико година дуг рат у Босни и Херцеговини на крају морао завршити Дејтонским споразумом.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да Српска прати ситуацију на Косову и даје подршку дијалогу Приштине и Београда.

Он је нагласио да дијалог Приштине и Београда треба да траје, јер само дијалог треба да рјешава проблеме грађана.

"Званична политика Бањалуке је позната, ми пружамо подршку територијалном интегритету Србије и представници РС немају право да дају заједничким институцијама БиХ сагласност на признање једностараног проглажења независности Косова. Иначе, само кад би се питала само федерална страна то би већ било учињено", рекао је Радојичић новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да се дешавања на Косову као ни друга дешавања у региону не могу посматрати изоловано, јер оно што се дешава несумњиво изазива посљедице у цијелом региону.Оставите одговор