Дачић: Алиби за насилно интегрисање сјеверног Косова

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић упозорио је на опасност да спекулације о криминалцима на сјеверу Косова и Метохије постану алиби за насиље и покушај насилног заузимања и интегрисања овог дијела покрајине у такозвану косовску независну државу. Дачић је у Крагујевцу рекао да Србија није против владавине права и владавине закона и истакао да "сви […]

петак, август 19, 2011 / 22:03

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић упозорио је на опасност да спекулације о криминалцима на сјеверу Косова и Метохије постану алиби за насиље и покушај насилног заузимања и интегрисања овог дијела покрајине у такозвану косовску независну државу.

Дачић је у Крагујевцу рекао да Србија није против владавине права и владавине закона и истакао да "сви знају да је на сјеверу Косова криминал знатно мањи него у другим дијеловима покрајине".

Он је навео да му је замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер, који је јуче боравио у Београду, пренио да су САД против једностраних потеза на Косову, да је потребно наставити дијалог и на тај начин рјешавати сва отворена и проблематична питања.

"Рикеру сам пренео да се његова изјава после сусрета са премијером Косова Хашимом Тачијем да се ‘треба усредсредити на успостављање реда и мира на сјеверу и остваривање плана Мартија Ахтисарија’ може схватити као подстисај албанском руководству на Косову да употреби силу на сјеверу", рекао је Дачић.

Он је навео да је у разговору са Рикером пренио принципијелни став Србије да је привржена миру, али да има легитимно право да брине о људским правима и демократији и владавини права.

"Владавина права да, али на овакав начин може да изгледа да неко подржава насиље над Србима на сјеверу Косова или евентуално њихов погром или етничко чишћење", рекао је Дачић коментаришући изјаву коју је Рикер дао у Приштини.

Командант Кфора Ерхард Билер рекао је јуче за приштински дневник "Коха диторе" да на сјеверу Косова влада напето стање, јер су "криминалне групе измијешане са радикалним елементима и политичким представницима".Оставите одговор