Да ли је ко очекивао сарадњу Хрватске: Кошарац испаљен за Трговску гору и скроз је исфуран

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Загребу да не постоји спремност Хрватске да о питању одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори говори аргументовано, те да се покуша пронаћи најбоље рјешење.

уторак, јун 20, 2023 / 16:39

"С хрватске стране не постоји сагласност да то питање отворимо у смислу тражења треће локације и лично сам забринут ставовима које чујем из Хрватске", рекао је Кошарац новинарима и најавио да би данас у Новом Града требало да разговара о овом проблему.

Кошарац је након заједничке сједнице Владе Хрватске и Савјета министара нагласио да БиХ има подршку Словеније и Мађарске у вези са питањем Трговске горе и истакао да ће тражити подршку других земаља ЕУ.

Он каже да БиХ неће одустати од својих ставова. "Нисам прихватио њихове закључке, они нису прихватили захтјеве утврђена на сједници Савјета министара, тако да могу да кажем да не постоји спремност Хрвастске да аргументовано говримо и покушамо наћи најбоље рјешење, односно да прихвати трећу локацију за одлагање отпада", истакао је Кошарац.

Кошарац је нагласио оцијенио да нема важнијег од питања живита и здравља 250.000 људи из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ у долини Уне. "И даље позвима све да се нађе трећа локација", додао је Кошарац.

Он је поновио да је досадашња ситуацију потпуно неприхватљива, те да Експертски и правни тим у Савјету министара није задовољан досадашњим протком информација са Хрватском.

"Сама ситуација око стављања тачке о Трговској гори на дневни ред заједничке сједнице Савјета министара и хрватске Владе говори о отме какво је расположење у Хрватској. Нисам хтио да присуствујем заједничкој сједници ако не девном реду не буде посебна тачка о Трговској гори. Цијеним да је важно на сваком мјесту говрити о ставовима који долазе из Републике Српске у ФБиХ", навео је Кошарац.

Он је рекао да није прихватио ни закључке који су се односили на неке енерегетске пројекте.

"Сматрам да Српска и ФБиХ воде своју енергетску политику у складу са европскими стнадардима. Полтику коју сам заговарао на овом састанку јесте потпуна енергетска независност", нагласио је Кошарац.Оставите одговор