Цвијановићева: Високи представник је сметња

Високи представник у БиХ је дефинитивна сметња процесу њених европских интеграција, јер је први критеријум за чланство у ЕУ да демократске институције не смију имати некога ко ће ометати њихово функционисање, оцијенила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске /РС/ Жељка Цвијановић. Цвијановићева је рекла да је сада ЕУ свјесна да се […]

понедељак, мај 9, 2011 / 17:16

Високи представник у БиХ је дефинитивна сметња процесу њених европских интеграција, јер је први критеријум за чланство у ЕУ да демократске институције не смију имати некога ко ће ометати њихово функционисање, оцијенила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске /РС/ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је рекла да је сада ЕУ свјесна да се о питањима од изузетне важности у БиХ, међу којима је правосуђе, мора постићи договор, јер је РС показала снагу аргумената и навела конкретне недостатке у функционисању Суда и Тужилаштва БиХ и у погледу њиховог формирања.

Коментаришући најаве о понуди ЕУ да реформише правосуђе у БиХ у замјену за пролонгирање одлуке о референдуму, Цвијановићева је рекла да не сматра да ЕУ нуди рјешење у том смислу.

"Додатни отежавајући фактор у процесу европских интеграција за БиХ је улога међународне заједнице. Када бисмо били препуштени сами себи да се договорамао у оквиру БиХ, мислим да би имали политичку вољу да извршавамо обавезе свако на свом нивоу да бисмо тада далеко брже напредовали", каже Цвијановићева.

Она је рекла да не зна да ли ће висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон долазити у Бањалуку гдје би разговарала о најављеном референдуму у РС, али је истакла да су састанци са тијелима која прате провођење обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању већ предвиђени.

"Такав састанак је предвиђен и знамо кад ће бити одржани, а са друге стране мислим да се покушава дати таквом једном тијелу одређени кредибилитет да може да рјешава одређена питања која се односе на недостатке у раду правосуђа", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је поводом Дана Европе 9. маја организовала радни састанак са предсједником РС, представницима министарстава РС, медијских кућа и невладиних организација рекла је да је Влада РС од 2007. године упутила више од 350 закона у процедуру усклађивања са европским прописима.

"Организовано је на десетине обука за Владине службенике како би се оспособили за пројекте ЕУ, а ојачана је и сарадња између Народне скупштине РС, скупштинског Одбора за европске интеграције и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу", навела је Цвијановићева.

Она је изразила незадовољство малим бројем пројеката институција РС који су требали да буду финансирани из институција ЕУ, јер су већином финансирани прјекти на нивоу БиХ.Оставите одговор