Цвијановић: Још се нисмо договорили око ИПА средстава

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да владе Српске и Федерације БиХ још нису постигле договор о деблокади 96 милиона евра из ИПА фондова ЕУ, иако лидер СДП-а Златко Лагумџија већ поручује да је та ствар готова. "Брисел нам је, неформално, дао још неко вријеме да покушамо да […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 09:35

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да владе Српске и Федерације БиХ још нису постигле договор о деблокади 96 милиона евра из ИПА фондова ЕУ, иако лидер СДП-а Златко Лагумџија већ поручује да је та ствар готова.

"Брисел нам је, неформално, дао још неко вријеме да покушамо да се договоримо и због тога још нису донијели одлуку о суспензији средстава. За нас су још спорна четири пројекта која је требало да буду финансирана из ИПА фондова, напросто зато што не желимо да се тим новцем јачају државни органи", рекла је Цвијановићева за "Прес".

Она је навела да су сада, када је Влада ФБиХ блокирала све пројекте, кренула нова усаглашавања и преговори, додајући да су ти разговори покренути управо на иницијативу СДП-а, чији су представници у власти ФБиХ и блокирали повлачење европских средстава.

Цвијановићева је нагласила да је Српска отворена за такве разговоре, али тако да се не задире у уставне надлежности РС, истичући да разговори још трају и да се покушава наћи неко рјешење.

"Међутим, још је ријеч о начелним договорима и неформалним преговорима, који би евентуално могли да доведу до рјешења проблема", рекла је Цвијановићева.

Проблем је настао када је ФБиХ одбила ревидирану листу пројеката ИПА за 2011. годину, након чега је Брисел најавио могућу суспензију средстава и преусмјеравање 96 милиона евра намијењених за БиХ другим земљама региона.

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе обавијестио је писмом предсједавајућег Савјета министара БиХ Николу Шпирића да ће средства из програма за претприступну помоћ за БиХ бити преусмјерена у програм за западни Балкан, ако наредних дана у БиХ не буде договора о овом питању.Оставите одговор