Црни петак: Кад се туку због ајфона

Традиционални почетак шопинг сезоне у САД, Црни петак, почиње званично данас, али су многе продавнице већ јуче, на Дан захвалности, снизиле цијене робе.

петак, новембар 27, 2015 / 19:20

На дан највећих годишњих попуста, многе продавнице на њујоршком Менхетну отворене су у зору, а испред њих су купци сатима чекали у реду.

Представници робне куће "Мејсиз” рекли су да је у шест сати у куповину стигло око 15.000 људи. Испред једне од продавница играчака "Тојс ар ас”  на Тајмс скверу пред отварање у пет у реду је било најмање 40 купаца.

Слична ситуација била је и у Чикагу и у другим већим градовима САД пошто милиони Американаца нагрну у потрагу за огромним попустима.

Према подацима Националне малопродајне федерације, дан послије Дана захвалности, Црни петак, дан је када продавнице имају највише купаца у години.

Процијењује се да ће ове године у САД данас бити 135 милиона купаца, више него 2014, када их је било око 133 милиона.

Неке продавнице су, међутим, одлучиле да, упркос одличној продаји, остану затворене на Дан захвалности и на Црни петак.

Ланац продавница спортске опреме РЕИ апеловао је на запослене и клијенте да не иду у куповину и да искористе слободно вријеме у природи.

"Црни петак” је тако назван симболично, као прилика да се трговина која је због малог промета у јесен обично "у црвеном” што је књиговодствени назив за мањак, врати у здраво пословање које се у књиге уписује црном бојом.Оставите одговор