Ђокић извјештава о састанку са Додиком и Павићем у Приједору

Коалициони партнери СНСД, ДНС и СП потврдили су на данашњем састанку у Приједору да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске увредљива за Српску, рекао је предсједник СП-а Петар Ђокић. "Ова одлука је увредљива зато што у себи носи политичку димензију и зато што смо овакав исход рада Уставног суда БиХ имали и […]

петак, новембар 27, 2015 / 19:19

Коалициони партнери СНСД, ДНС и СП потврдили су на данашњем састанку у Приједору да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске увредљива за Српску, рекао је предсједник СП-а Петар Ђокић.

"Ова одлука је увредљива зато што у себи носи политичку димензију и зато што смо овакав исход рада Уставног суда БиХ имали и прије неколико година у изјавама представника СДА, који су у парламенту Републике Српске говорили о томе да ће се изборити да се донесе одлука о укидању 9. јануара као Дана Републике", рекао је Ђокић новинарима након састанка са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ДНС-а Марком Павићем.

Он је указао да су они и прије него што је засједао Уставни суд БиХ говорили о томе да ће се изборити да се укине тај дан и такву одлуку су и добили.

"Како су то могли да знају прије него што је засједао Уставни суд? Каква је кредибилност таквог Уставног суда? Није никаква и из тог разлога сматрамо да је дошло вријеме да Српска одлучно захтјева реформу Уставног суда у којем би тројица страних судија била замијењена представницима три народа који би на адекватан начин били заступљени у овом суду", рекао је Ђокић.

Он је додао да би онда Уставни суд БиХ могао да разматра питања која се односе на интересе сва три народа и оба ентитета.

"Овакав Уставни суд је изгубио сваки смисао, јер је постао полигон за политичко дјеловање и остварење интереса политичких странака, у овом случају конкретно СДА, која се највише залагала да се укине Дан Републике Српске – 9. јануар", истакао је Ђокић.

Он сматра да Дан Републике 9. јануар није увредљив за било кога, већ да је то само историјски датум који је у вези са временом настајања Републике Српске.

"Ако некоме не одговара крсна слава, она није обавезна и на њу се не мора долазити. За крсну славу се бирају гости који се зову, али не споримо никоме ко дође, иако није позван, да буде угошћен. Тако то раде Срби", рекао је Ђокић.

Он каже да крсна слава и Дан Републике не требају да буду повезивани и да то буде повод Уставном суду БиХ да одлучује на овакав начин.

Ђокић вјерује да ће овај пут у Републици Српској постојати спремност за потпуни консензус за дефинисање политичког става о овом питању.

Он је навео да су коалициони партнери на данашњем састанку разговарали о заједничким настојањим да буде одржана стабилност у Републици Српској – финансијска, макроекономска и политичка, што су и успијевали свих ових година, као и да се обезбиједи стабилан рад свих институција, упркос бројним покушајима дестабилизације.Оставите одговор