Црна Гора повећала извоз у Хонг Конг

Црна Гора је у првих пет мјесеци ове године у Хонг Конг извезла робу вриједну 16 милиона евра

среда, јун 28, 2017 / 17:20

Тиме се азијски финансијски и трговински центар нашао међу три највећа спољнотрговинска партнера Црне Горе, пишу Дневне новине.

То је први пут да је Црна Гора реализовала значајнији извоз на тржиште Хонг Конга, а он се у цјелини односио на извоз руда, згуре (шљаке) и пепела, показују подаци Привредне коморе достављени Дневним новинама.

Занимљиво је да се, осим у Хонг Конг, црногорска роба од почетка године извозила и у три афричке земље Египат, Анголу и Јужну Африку.

Роба у вриједности од 790.400 евра извезена је у Египат до краја априла, а обухватала је дрво и дрвне производе, возила и њихове дијелове и машине и механичке уређаје. Извоз у Анголу и Јужну Африку био је знатно скромнији, свега 15.700, односно 12.800 евра.

Када је ријеч о земљама Европске уније, црногорски производи највише су се извозили на тржиште Мађарске, Словеније, Пољске, Италије, Њемачке и Чешке. Извоз у Мађарску износио је 10,4 милиона евра и скоро је у цјелини обухватао алуминијум и производе од алуминијума (10,3 милиона).

Алуминијум се извозио и на словеначко тржиште, као и дрво и производи од дрвета, минерална горива, уља и њихови деривати, те бакар и производи од бакра. Укупан извоз у Словенију вриједио је 5,6 милиона евра.

Извоз у Пољску у износу од 4,7 милиона у највећем дијелу се односио на руде згуре и пепео (4,2 милиона евра), експлозиве и пиротехничке производе и алуминијум и производе од алуминијума.

У Италију је током четири мјесеца извезено 4,7 милиона евра, од чега највише бакра и производа од бакра, затим гвожђа и челика, дрво и производа од дрвета, алуминијума и производа од алуминијума, машина и механичких уређаја и њихових дијелова.

У структури црногорског извоза највише су заступљене сирове материје сем горива, тачније минералне руде и отпаци метала и плута и дрво, у износу од 33,2 милиона евра. Ту су и производи сврстани по материјалу – обојени метали, гвожђе и челик, чији је извоз вриједио 23 милиона евра, потом минерална горива и мазива 19 милиона, од чега се 15,9 милиона евра односи на извоз електричне енергије.

Значајну ставку заузимају месо и месне прерађевине, житарице и живе животиње чији укупни извоз износи 7,1 милион евра.

Упркос освајању нових тржишта и раста извоза руде и струје, вриједност црногорског извоза од 141,3 милиона евра занемарљива је у односу на увоз који је у првих пет мјесеци ове године био 846 милиона евра. Покривеност увоза извозом и даље је ниска и износи 16,7 одсто.Оставите одговор