Све је у реду, Европљани се задужују, камате су ниске

Раст задуживања домаћинстава у еврозони достигао је у мају највиши ниво у осам година.

среда, јун 28, 2017 / 16:56

Изјаве креатора монетарне политике подстакле раст повјерења у јединствену валуту, извјештава агенција АФП, позивајући се на данас објављене податке Европске централне банке (ЕЦБ).

Кредитирање домаћинстава порасло је прошлог мјесеца за 2,6 одсто у односу на 2,4 процента у априлу, што је најбржи раст од марта 2009. године, показују подаци ЕЦБ-а.

Раст кредитирања пословних субјеката износио је у мају солидних 2,4 посто, док су укупни кредити приватном сектору такође забиљежили стабилан раст од 2,6 одсто.

Креатори монетарне политике ЕЦБ-а су у недавним јавним обраћањима износили став да су њихове мјере за ублажавање критеријума за кредитирање компанија и домаћинстава "одрадиле посао", дајући битан подстицај економији коју је уздрмала финансијска криза.

ЕЦБ је понудила јефтине зајмове банкама, смањила каматне стопе на историјски минимум и наставља да упумпава десетине милијарди евра мјесечно у финансијски систем путем куповине обвезница.

Олакшавајући приступ готовини, централна банка настоји да стимулише привредни раст и да погура навише инфлацију према циљаном нивоу од нешто мало испод 2,0 процента.

ЕЦБ је подигла очекивања раста у предстојећим годинама у својим новим прогнозама објављеним раније овог мјесеца, али предвиђа да ће инфлација и даље заостајати у односу на таргетирану стопу.Оставите одговор