Црна Гора: Попис искључиво за статистичке сврхе

ПОДГОРИЦА – У Црној Гори синоћ је завршен попис становништва, домаћинстава и станова који је почео 1. априла. Сви одговори грађана дати у попису биће заштићени, сматраће се анонимним и користиће се искључиво у статистичке сврхе, а за пописиваче ће представљати службену тајну. Према Закону о попису, грађани су имали обавезу да одговоре на сва […]

субота, април 16, 2011 / 09:37

ПОДГОРИЦА – У Црној Гори синоћ је завршен попис становништва, домаћинстава и станова који је почео 1. априла.

Сви одговори грађана дати у попису биће заштићени, сматраће се анонимним и користиће се искључиво у статистичке сврхе, а за пописиваче ће представљати службену тајну.

Према Закону о попису, грађани су имали обавезу да одговоре на сва питања из пописних образаца, осим оних која се односе на националну, односно етничку припадност, вјероисповијест и матерњи језик.

Сходно Закону о попису, први резултати који се односе на број становника, домаћинстава и станова, биће објављени 15. маја. Монстат је саопштио да ће први резултати пописа, који се односе на питања о нацији, вјери и језику, бити објављени 15. јула.

Монстат ће од 18. до 26. априла провести постпописно истраживање које се састоји од контроле обухвата и квалитета одговора, како би оцијенио степен поузданости резултата пописа на нивоу Црне Горе.

Из Монстата су саопштили да су упитници који се користе у сврху контроле знатно краћи од оних који су коришћени у попису и не садрже питања о националној односно етничкој припадности, матерњем језику и вјероисповијести.Оставите одговор