Инцко: незадовољство у РС створено на вјештачки начин

БИЈЕЉИНА – Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да се у Републици Српској због рада у Тужилаштву и Суду БиХ ствара незадовољство на вјештачки начин, „јер то некима одговара“.  Он је рекао да не прихвата одлуку о расписивању референдума који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, оцијенивши да је то потпуно погрешан начин. "Ако […]

субота, април 16, 2011 / 10:00

БИЈЕЉИНА – Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да се у Републици Српској због рада у Тужилаштву и Суду БиХ ствара незадовољство на вјештачки начин, „јер то некима одговара“.

 Он је рекао да не прихвата одлуку о расписивању референдума који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, оцијенивши да је то потпуно погрешан начин. "Ако има разлога за незадовољство, нека то иде преко надлежних органа. Знам да у свим тим институцијама има Срба и, ако неко каже да се не проналазе српске жртве, има могућност да то тражи преко надлежних институција", рекао је Инцко.

Говорећи о чињеници да је због ратних злочина процесуирано више Срба него припадника друга два народа, Инцко је рекао да је "ваљда и на терену било више тих злочинаца" и нагласио како никоме није у интересу да се случајеви ратних злочина не процесуирају. "Ја сам за процесуирање свих случајева и не могу да кажем због чега неки иду брзо, а неки не, јер колико знам у судовима су затупљене судије и тужиоцу из сва три народа. Мислим да је проблем то што немају финансијских средстава и доста судија и тужилаца", каже Инцко.

Он је додао да је недавно са главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом разговарао да би тужиоци у региону требало много тјешње да сарађују и да се хапсе "прави криминалци и злочиници".

Своје залагање код аустријске новинарке Ливије Клингл за ухапшеног генерала армије РБиХ Јована Дивјака у Бечу, Инцко је назвао часним чином. "Рекао сам Ливији Клингл да је Дивјак у Бечу и да је ухапшен, јер се они знају дуго и она у њему `гледа другог оца`. Мислим да то ништа није спорно и опет бих исто учинио", поручио је високи представник у БиХ.

Он је рекао да неће санкционисати изјаву предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо да је цијели регион талац Србије, јер није чуо ту изјаву и јер је то њено мишљење.

Када је ријеч о власти у БиХ, Инцко сматра да је најбоље да се домаћи политичари договоре, истакавши како би био најсретнији да "овдје више није потребан", али је тек сада откривено много законских јазова у Федерацији БиХ.

Међутим, када се формира власт на свим нивоима у БиХ, Инцко сматра да се треба позабавити тиме ко ће представљати Хрвате у Предсједништву БиХ и као неке од могућности понудио је да се тај представник бира у кантонима са хрватском већином или у Дому народа парламента БиХ. "Желим да се то ријеши на коректан начин, јер сада то не задовољава Хрвате у Херцеговини. Могућности има пуно и треба ићи у сусрет жељама Хрвата", сматра Инцко.

Он је најавио да ће крајем овог или почетком наредног мјесеца помиловати "10, 20, 30 лица" које су смијенили високи представници, али да не зна која, већ да ће то радити по одређеним критеријумимаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *