Црна Гора: Још без договора о власти

Мањинске странке у Црној Гори, од којих зависи како ће изгледати будућа власт након парламентарних избора, још нису одлучиле коме ће се приклонити, али ни коалициони партнери ДПС и СДП нису одлучили која ће се од те двије партије одрећи дијела власти како би се удовољило захтјевима мањинских странака чији су апетити порасли у односу […]

недеља, октобар 28, 2012 / 07:52

Мањинске странке у Црној Гори, од којих зависи како ће изгледати будућа власт након парламентарних избора, још нису одлучиле коме ће се приклонити, али ни коалициони партнери ДПС и СДП нису одлучили која ће се од те двије партије одрећи дијела власти како би се удовољило захтјевима мањинских странака чији су апетити порасли у односу на претходне изборе, јавља Танјуг.

Иако се сваког дана очекује постизање договора коалиције окупљене око ДПС-а са Бошњачком странком, Хрватском грађанском иницијативом, Форцом и Албанском коалицијом о учешћу и подјели власти, судећи према неформалним реакцијама, овога пута ни ДПС ни СДП нису спремни да се одрекну дијела власти у њихову корист.

Према коалиционом споразуму ДПС-а и СДП-а, однос учешћа ове двије странке у власти је 80 према 20 одсто. Од њих, међутим, није било могуће добити одговор на чију „штету” ће бити урачунате позиције мањинских партија.

Подгорички дневник „Вијести” пише да су апетити мањинских партија овог пута порасли и подсећа да је предсједник Бошњачке странке Рафет Хусовић већ најавио да је та странка заинтересована за мјесто потпредсједника парламента.

„СДП је потписао споразум са ДПС-ом. О томе се сада не може говорити, јер све зависи од тога шта ће тражити нови партнери у власти, затим од новог мандатара и концепта владе, односно да ли ће она имате више или мање ресора у односу на претходну”, казао је неименовани саговорник тог листа из СДП-а.

Шеф медијског сектора те странке Мирко Станић кратко је саопштио да ће преговори о саставу нове Владе Црне Горе у наредном мандату почети онда када буде одређен мандатар за њен састав. Саговорник „Вијести” из најјаче парламентарне странке, пак, каже да би било потпуно логично и природно да оба коалициона партнера направе уступак и од свог удјела у власти мањинским партијама дају одређене позиције.

Подсјећајући да је сада другачија ситуација у односу на парламентарне изборе из 2009. године, саговорник листа из ДПС-а наводи да је прије непуне четири године та партија правила предизборну коалицију са Бошњачком странком, којој је од својих 80 одсто учешћа у власти уступљено пет одсто „на штету ДПС-а”.

Повезано: Хералдика исламистико: Може ли црногорски грб одговарати Курану?Оставите одговор