Човић: Власт до краја јуна или је година изгубљена

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да би власт на нивоу БиХ требало да формирају хрватски и српски блок, те "бошњачке странке које на сличан начин виде уређење БиХ" и истиче да овај посао треба да буде обављен најдаље до краја јуна, јер ће у противном ова година бити изгубљена. "За нас је […]

среда, јун 1, 2011 / 09:00

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да би власт на нивоу БиХ требало да формирају хрватски и српски блок, те "бошњачке странке које на сличан начин виде уређење БиХ" и истиче да овај посао треба да буде обављен најдаље до краја јуна, јер ће у противном ова година бити изгубљена.

"За нас је искључиво рјешење да у власти на нивоу БиХ буду хрватски блок, предвођен ХДЗ-ом БиХ и српски блок у којем ће бити СНСД и СДС. А што се тиче бошњачке сцене, ту су могућа два правца. За мене је то блок СДП-а и СДА, уколико прихватају да хрватске позиције држе хрватске странке, а српске позиције странке из Републике Српске. Постоји и могућност да у власти учествују и друге бошњачке странке предвођене СББ БиХ. То зависи од разговора", појаснио је Човић.

Према његовом мишљењу, да би извршна власт добро функционисала она мора на сличан начин да буде успостављена од нивоа БиХ, преко ентитета до кантона.

Он је истакао да власт на нивоу БиХ мора да буде формирана у року од 15 до 20 дана, а најдаље до краја јуна, јер ће у противном ова година бити изгубљена.

Као услов да два ХДЗ-а пристану на формирање широке коалиције на нивоу БиХ, Човић тражи реконструкцију Владе Федерације БиХ /ФБиХ/.

Поново ће тражити да два ХДЗ-а преузму све хрватске позиције у Влади ФБиХ, а спреман је и на мањи број фотеља.

Како пише данашњи "Дневни аваз", ХДЗ БиХ тражи да функције напусте најмање три актуелна министра у Влади ФБиХ из СДП-а, ХСП-а и Народне странке "Радом за бољитак".

Потпредсједник СДП-а Дамир Хаџић сматра да било какво "враћање приче на реконструкцију Владе ФБиХ не долази у обзир".

"Питање реконструкције Федералне владе апсолутно не долази у обзир и о томе се неће разговарати. Федерална влада функционише. Она је легална и легитимна", тврди Хаџић.Оставите одговор