Човић: Уставне промјене на помолу

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је да је већ отворен процес уставних промјена у БиХ и да сви праве стартне позиције за коначан договор, а да ће се у интензивну расправу о државном уређењу кренути чим се успостави власт у БиХ. Човић је данас у Мостару на Сабору ХДЗ-а БиХ рекао да се криза […]

петак, мај 13, 2011 / 14:49

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је да је већ отворен процес уставних промјена у БиХ и да сви праве стартне позиције за коначан договор, а да ће се у интензивну расправу о државном уређењу кренути чим се успостави власт у БиХ.

Човић је данас у Мостару на Сабору ХДЗ-а БиХ рекао да се криза неће ријешити без промјене Устава БиХ и Изборног закона.

"Понекад ми се чини да међународни фактори чине све да Хрвате натјерају да дјелују радикално како би исказали своје незадовољство", оцијенио је Човић.

Говорећи о формирању власти, предсједник ХДЗ-а је рекао да је његова странка вјеровала да ће СДП покушати с избацивањем хрватске изборне воље из власти, али да је оно што се десило на нивоу Федерације БиХ и у Средњој Босни "изашло из оквира најцрњих слутњи".

"Ово што су посљедњих дана урадили у средњој Босни дно је једног политичког промишљања, једне политичке мудрости, ако се жели размишљати о БиХ", рекао је Човић.

Он је оцијенио да се криза из Сарајева успјела пребацити у Бањалуку, причом о референдуму, али да је ријешена нагодбом власти Српске и представника ЕУ.

"Право мјесто кризе је у Сарајеву и у чињеници да је 25 одсто територије БиХ мало за бошњачки народ, који чини већину у БиХ", рекао је Човић.

Човић је напоменуо да ХДЗ БиХ, који прозивају да прави савез са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, не жели да прави савезе са српским или бошњачким народом, већ да се интереси с времена на вријеме поклапају.

"У Републици Српској данас говоре да за двије или три године не желе да дођу у позицију у каквој су данас Хрвати, јер ако хрватски народ буде поражен у политици у БиХ, иста смјерница рјешавања проблема окренуће се ка Бањалуци и српском народу", додао је Човић.

Он је нагласио да ХДЗ жели аутономно да води хрватску политику у БиХ, као и да има партнере и на бошњачкој и српској политичкој сцени.

Сабору ХДЗ-а БиХ у Мостару, који је у току, присуствују 632 делегата те странке. Бира се ново страначко руководство, а једини кандидат за предсједника је Драган Човић који је странку водио у два мандата.Оставите одговор