Човић ослобођен сваке тачке оптужнице

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић данас је на Кантоналном суду у Мостару ослобођен оптужби за нелегалну приватизацију Еронета из 1999. године. Осим Човића ослобођени су и сви остали у овом предмету, односно тадашњи директор ХПТ-а Маринко Гиља и још шест чланова Управног одбора предузећа. Предсједавајући судског вијећа Хамо Кебо у образложењу пресуде навео је да […]

понедељак, јун 27, 2011 / 15:39

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић данас је на Кантоналном суду у Мостару ослобођен оптужби за нелегалну приватизацију Еронета из 1999. године.

Осим Човића ослобођени су и сви остали у овом предмету, односно тадашњи директор ХПТ-а Маринко Гиља и још шест чланова Управног одбора предузећа.

Предсједавајући судског вијећа Хамо Кебо у образложењу пресуде навео је да због формалних недостатака у оптужници није било могуће донијети пресуду.

Кебо је у више наврата рекао да је оптужница пуна мањкавости и да докази који су изведени нису доказали инкриминације из оптужнице.

Он је подсјетио да је оптужница подигнута девет мјесеци након застаре кривичног дјела које је третирала, те да тада уопште није било могуће подићи оптужницу.

Кебо је додао да у вријеме када је донесена спорна одлука о преносу удјела Еронета на три предузећа Човић није био предсједник Управног одбора, те да није на суду да доказује како и зашто се он налазио на тој сједници и доносио одуке.

Према његовим ријечима, у оптужници није било наведено ни да је постојао умишљаја о заједничком дјеловању ни хтијења да се некоме прибави имовинска корист.

”Нисмо могли закључити да је неко придобио имовинску корист”, рекао је Кебо.

Један од адвоката у овом случају Нада Далипагић изјавила је да је пресуда очекивана, јер радњама оптужених није настала никаква штета.

”Нема штете, нема кривичног дјела, према томе нема ни одговорности”, рекла је Далипагић.

Човића, који је био министар финанција ФБиХ и предсједник Управног одбора ХПТ-а, Маринка Гиљу, тадашњег директора ХПТ-а, те још пет чланова Управног одбора: Владимира Шољића, Матана Жарића, Невена Ђукића, Ивана Баћка и Славицу Јосиповић, оптужница је теретила за кривично дјело злоупотребе положаја и ”незаконито преношење 51 посто дионица ХТ Еронета, које су биле власништво ХПТ-а, на подузећа Херцеговина осигурање, Алпина комерц и Црохерц.”

Пресудом Кантоналног суда у Мостару од 15. октобра и Врховног суда ФБиХ од 28. фебруара 2005. пренос дионица Еронета означен је противправним те је Еронет враћен старом власнику ХПТ-у, односно Федерацији.Оставите одговор