Рупа у фонду ПИО 120 милиона

Дефицит у Фонду ПИО Републике Српске износи приближно 120 милиона КМ и Српска мора бити гарант рјешавања тог проблема, као што је протеклих година била гарант исплате пензија, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић. "Исплата пензија ће и даље бити редовна и због тога нам је неопходно шире друштвено разумијевање проблема […]

понедељак, јун 27, 2011 / 15:49

Дефицит у Фонду ПИО Републике Српске износи приближно 120 милиона КМ и Српска мора бити гарант рјешавања тог проблема, као што је протеклих година била гарант исплате пензија, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

"Исплата пензија ће и даље бити редовна и због тога нам је неопходно шире друштвено разумијевање проблема које имамо у пензијском систему РС", истакао је Ђокић, који је данас у Бијељини присуствовао свечаној сједници Управног и Надзорног одбора и Колегијума директора Фонда ПИО РС, поводом Дана службе Фонда ПИО – Видовдана.

Према његовим ријечима, пензијски систем РС почива на међугенерацијској солидарности и због тога је неопходно да они који стварају више, више и издвајају за пензијско осигурање.

Он је нагласио да је Влада РС само у овој години издвојила 172 милиона КМ за финансирање пензијских обавеза, те да ће и убудуће улагати напоре да обезбиједи стабилност и сигурност Фонда ПИО РС.

Ђокић је подсјетио да се протеклих 10 година константно увећавао број корисника пензија, док број радника није на адекватан начин повећаван. "У 2001. години имали смо 172 000 пензионера, а данас имамо 229 000, што представља увећање за око 57 000 пензионера", прецизирао је Ђокић.

Према његовим ријечима, број запослених се није битно мијењао и у протеклих десет година број оних који су уплаћивали доприносе кретао се по принципу плус – минус 10 000 радника. "У прошлој години ушли смо у реформу пензијског осигурања у РС усвајањем стратегије. У току је доношење новог закона о Фонду ПИО РС. Наш циљ је да дођемо до ефикасног пензијског система и да пронађемо нова рјешења проблема дефицита у Фонду", нагласио је Ђокић.

Ђокић је напоменуо да ће на јулској сједници Народне скупштине бити размотрен нови Нацрт закона о ПИО, након чега би, уколико добије зелено свјетло, требало да буде проведена јавна расправа.

Он је, у име Владе РС, честитао Дан службе Фонда ПИО РС, истакавши да је Фонд протеклих година интензивно радио на провођењу законских норми којима је регулисана област пензијског осигурања у РС.

"Фонд је партиципирао у политици коју су проводили Влада РС и Народна скупштина у овој области. Ово је прилика да истакнемо и то да се наш фонд суочава са финансијским и структуралним проблемима које морамо отклањати. Они су садржани у дугогодишњим проблемима високог дефицита који данас оптерећује пензијски систем РС", рекао је Ђокић.

О функционисању Фонда у протеклим годинама говорили су предсједник Управног одбора Жељко Родић и вршилац дужности директора Зоран Мастило.

Потписана је и Повеља о пријатељству и сарадњи између Фонда ПИО РС и Бање "Врућице" Теслић.

Свечаности су присуствовали и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије, посланици у Народној скупштини РС и Парламентарној скупштини БиХ, те представници пензионих фондова Србије, Словеније, те Фонда ПИО / МИО Федерације БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. ti to zoveš penzijama, pinokio ?
  ko je napravio rupe neka odgovara, a ti, i ostali gadovi, zajedno sa monstrumom vratite ono što ste pokrali i zakrpite rupe.
  inače, to što i penzionere, kao i ostalo stanovništvo zlostavljate držeći ih da vegetiraju od vode i vazduha je genocid za koji ćete jednoga dana morati da odgovarate.
  A, presuda što se više odugovlači će biti teža.
  Sram te bilo , zar možeš to da nazoveš penzijama, dokazani kriminalče.

 2. Према његовим ријечима, пензијски систем РС почива на међугенерацијској солидарности и због тога је неопходно да они који стварају више, више и издвајају за пензијско осигурање.

  Evo ovo je tipičan primjer umetnute rečenice koja nema nikakvo zančenje, ali ima ulogu da podeblja mudrost i elokventnost govornika.:P

 3. „Према његовим ријечима, број запослених се није битно мијењао и у протеклих десет година број оних који су уплаћивали доприносе кретао се по принципу плус – минус 10 000 радника.“

  Шта написати а не заплакати?! 🙁

 4. upravo ova ekipa koja se spominje u tekstu na celu sa perom pinokijem zasluzila je da ih penzioneri osude da samo jedan mjesec zive od prosjecne penzije, a onda u bukagije i pravac foca.
  po kojoj matematici i po kojem zakonu su dali vasiliju penziju u visini 17 profesorskih penzija?
  vi ste genocidni zlikavci nad svojim narodom, a sve zarad svojih nistavnih, smrdljivih ,zvjerskih interesa.

 5. „Свечаности су присуствовали и представници Фонда ПИО/МИО Федерације БиХ“. Није ли то онај исти фонд који неће да исплаћује пензије Србима који су право на исте стекли у већем ентитету. Па ко је ту луд а ко збуњен ….. зна се на шта мислим

 6. „Према његовим ријечима, број запослених се није битно мијењао и у протеклих десет година број оних који су уплаћивали доприносе кретао се по принципу плус – минус 10 000 радника.“

  I NIJE GA SRAMOTA REĆI OVU SRAMOTU !!!!!!!! U RS TRENUTNO PREKO 150 000 NEZAPOSLENIH , 229 000 PENZIONERA I SVEKI MJESEC 4000 LJUDI OSTAJE BEZ POSLA !!!!!

  Podaci u brojkama

  4.000 radnika svaki mjesec ostane bez posla
  1.624 firme deregistrirane od početka godine
  133 radnika svakog dana ostanu bez posla

  http://www.otisakgrada.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4529:u-rs-u-svakog-dana-bez-posla-ostane-133-radnika&catid=2:ta-drugi-piu&Itemid=3

 7. Плаћам уредно обавезе за ПИО.
  Ако неко мисли да треба повећати издвајања и с тим би се ко човјек могао сложити када би било макар мало поштења.
  Наш основни проблем је то што се све може купити,па и пензија. Када је мој стари поднио захтјев за пензију и поред чистих папира тражили су му паре!
  Паре им наравно нисамо дали па је стари прошао кроз трогодишњи процес пензионисања. Могу само замислити колико је комисија у Бијељини за то вријеме продала пензија.
  То је јавна тајна и никоме ништа.
  Колико је тај систем продаје пензија раширен и бескрупулозан да сам ја у Брчком чуо да постоји у Бања Луци госпођа која се бави искључиво услугом завршавања папира и пензионисањем људи који сада живе у Западној Европи и Скандинавији а некада су радили по бањалучким државним фирмама.
  Шта је за некога из ЕУ 5000 €вра дати комисији!
  Те пензије онда подижу и троше неки нељеби.
  Ми имамо проблем од 120 милиона,а онај ко је дао 5000 €вра трајно је збринуо неког слијепца у Бања Луци да му не мора слати паре сваки мјесец.

 8. Osim poslovično korektnog i konkretnog Mlađana, baš niko da napiše nešto ljudski o temi. Kidišete ko bijesni psi i smarate gdje god stignete. B-)

  Penzije su globalni problem i Bizmarkov sistem međugeneracijske solidarnosti je na izdisaju. To i nije trebao biti sistem za vječnost, već uslovno rečeno – privremeno rješenje – od nekoliko desetina godina. Umjesto toga, umjesto privremenosti – sistem međugeneracijske solidarnosti je na snazi već 120 godina i urušava se sam od sebe.

  Naš sistem je izuzetno složen. Sa savremenim tehnologijama, sav posao oko uplata doprinosa i evidencije trebao bi se svesti na kompjutersko programiranje i osmišljavanje jednostavnih obrazaca. Potreba za silnim kancelarijama, šalterima, službenicima – nestaje. Ne samo da trebamo pratiti taj trend, nego bi morali prednjačiti. Svi ti silni službenici trebaju na ulicu – tražiti sebi nekog drugog posla a njihov posao trebaju preuzeti mašine, programeri i knjigovodstveni servisi. 600 zaposlenih u fondu, treba što prije prepoloviti, pa za 3 ili 4 godine, to isto uraditi još jednom. Time bi smo uštedili nekih desetak miliona godišnje. S obzirom da je ovaj deficit od 120 miliona nagomilavan desetak godina – samo na platama zaposlenih a nepotrebnih kancelarijskih moljaca moglo se uštediti pola tih para. Druga polovina mogla se pronaći u troškovima papira i drugog potrošnog materijala koji svako od tih moljaca pojede u toku godine.

  Sami penzioneri moraju biti svjesni da u vremenu budućem bolje biti neće. Prosećna plata u Bugarskoj iznosi 230 evra, a prosečna penzija 143 evra i mišljenja sam da dok nas Bugari ne prestignu – ne treba dizati penzije, već treba raditi na reviziji penzionerskog statusa (brisati sa evidencije one koji su taj status kupili mimo zakona i propisa).

 9. Kada je naš predsjednik (tada je bio premijer) „krenuo u borbu za ocuvanje interesa penzionera i RS“ penzija „na crno“ je koštala 5.000 KM (čovjek je to javno rekao na jednoj od sjednica NSRS)a sada košta 10.000 KM – ono što nije rekao jeste da je komisijama naložio da nastave po istom samo da njemu mora da se obezbjedi 5.000 rezultat imamo na djelu.

 10. u rs malo je penzionera, o vladikama necu da govorim, to su pljackasi svoga naroda, ostale stare ljude je vlada osudila na smrt dajuci im onoliko koliko mogu da podmire. bolje bi bilo da uvede smrtnu kaznu za penzionere el stolicom, ili vjesanjem ,sto je jeftinije za vladu.neka ostave rakulja i one iz laktasa neka ih balzamuju da se znaju klice gennocida nad svojim narodom.

 11. Испаде да је рекетирање пензионера најуноснији бизнис у РС. Одатле дакле повећање од 50.000 пензионисаних. Па онда то пута 5.000 КМ излази 250 милиона КМ. Сунце ти жарко, како људи клепају!

 12. ex-1978, 28.06.2011. 07:38:36

  Не знам пријатељу зашто опет покушаваш наћи неку бусију или заклон за теби омиљену власт, па макар и у Бугарској?
  Што би нама једино бугари били некакав репер, а и тај однос у њиховом потрошачком систему је сигурно другачији од пуке цифре 143 евра, можда имају неке бенефиције на лијечење, градски превоз, лијекове, одмор, струју, воду, станарину..јеси се ти распитао довољно или то онако произвољно поставиш као примјер да има и горе од овог!?
  Па нема, горег нема нигдје нити ће бити, јер је ова власт у континуитету промашила са том реформом ПИО, а имали су иделану могућност са продајом Телекома!
  На шта су они потрошили те паре, је више него језиво, поред гомиле пензионера за које логично понестаје средстава, јер уз то пада и валдино хвалисање о повећању броја запослених у њиховим мандатима! Од лажи се слатко живјело, сад од тих лажи треба и погачу појести!

 13. i jesi nasao s kime da nas poredis i s kim da nas tjesis, danas na Vidovdan, s nasim vijekovnim neprijateljima, bugarima.
  grickaj stakoru tu slaninicu, i zivi stakorski zivot.grickas tude i tu si da amortiizujes zlocin i genocid nad svojim narodom.
  imam, fala Bogu, za sebe i svoju porodicu, ali ovaj zulum samo necovjek moze da brani, da mirno posmatra i da ga se ne dotice.
  ovakva rs ne zasluzuje da postoji, i spreman sam , a izgleda da ce se morati vojevati jos, protiv zuluma dodika i njegovih zlikavaca.

 14. У 2001. години имали смо 172 000 пензионера, а данас имамо 229 000, што представља увећање за око 57 000 пензионера“, прецизирао је Ђокић.

  Zasto penzioneri ne umiru i time pomognu nasem fondu PIO. Dobili bi plakete od ministra Djokica za doprinos међугенерацијској солидарности.
  Mislim da je to neodgovorno ponasanje da sa ovakvim penzijama nasi penzioneri nastavljaju da i dalje vegetiraju i da ce uskoro biti sankcionisano sa daljim smanjenjem osnovice za penziju.

Оставите одговор