Човић најављује приближавање два ХДЗ-а

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је данас могућност "увезивања" два ХДЗ-а. Човић је рекао да су руководства ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 отворили разговоре о сарадњи на свим нивоима и договорили да у наредних мјесец дана поправе што се може поправити у међустраначком споразуму, али и да поставе оквире за сарадњу у будућности. "Имамо […]

понедељак, октобар 28, 2013 / 15:44

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је данас могућност "увезивања" два ХДЗ-а.

Човић је рекао да су руководства ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 отворили разговоре о сарадњи на свим нивоима и договорили да у наредних мјесец дана поправе што се може поправити у међустраначком споразуму, али и да поставе оквире за сарадњу у будућности.

"Имамо три модела сарадње. Један је да идемо ка коначном увезивању странака, други да заједно дјелујемо као партнери кроз Хрватски народни сабор, док је трећи модел да дјелујемо као странке које не повезује ништа друго осим неког кодекса понашања", рекао је Човић новинарима у Мостару послије састанка руководства ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Говорећи о провођењу одлуке "Сејдић-Финци", предсједник ХДЗ-а БиХ је рекао да се рјешавањем тог питања "не рјешава хрватско питање, како то многи покушавају спекулисати".

"Само проводимо одлуку суда из Стразбура. Чак не разговорамо ни о избору чланова домова народа, него само о избору чланова Предсједништва БиХ. Хрватски народ према Уставу има право изабрати свог члана Предсједништва. Не расправљамо о томе ко ће бити тај члан", истакао је Човић.

Он је додао да хрватски народ има право изаћи на изборе и рећи кога жели за представника у Предсједништву, те изразио наду да је представницима ЕУ, али и бошњачког народа јасно колико је битно да се хрватски народ осјети равноправним у БиХ.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж рекао је да ће се о евентуалним моделима сарадње двије странке изјаснити у наредних мјесец дана.

Према његовом мишљењу, за који год модел сарадње да се опредијеле, то неће значити довођење у питање националне стратегије и односа према приоритетима за БиХ и хрватски народ.

"Ми треба да убрзамо процесе који су битни за БиХ, јер су Хрвати кључ рјешења. Све остало је отворено. Не желимо гурати ствари под тепих. Свака странка има своје циљеве за наредне изборе. Највиша страначка тијела треба да донесу одлуке о моделу даље сарадње", истакао је Рагуж.Оставите одговор