Акцизама на увозно пиво чувати домаћу производњу

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изнијели су у наставку расправе о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о акцизама у БиХ готово јединствен став да је потребно повећати акцизе за велике произвођаче пива на тржишту БиХ, како би била заштићена домаћа производња. Овај став заступа и посланик СНСД-а Бошко Томић, који је […]

понедељак, 28 октобра, 2013 / 15:42

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изнијели су у наставку расправе о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о акцизама у БиХ готово јединствен став да је потребно повећати акцизе за велике произвођаче пива на тржишту БиХ, како би била заштићена домаћа производња.

Овај став заступа и посланик СНСД-а Бошко Томић, који је додао да је потребно и промовисати домаће пиво које није лошијег квалитета од увозног.

Томић је навео да већина произвођача пива из иностранства под истом марком у БиХ нуди пиво слабијег квалитета од оног у иностранству.

Посланик СДС-а Борислав Бојић рекао је да је циљ мјера предложених у овом законском акту да подстакну инвеститоре да улажу у пиварску индустрију у БиХ. "Нико не улаже у мале пиваре, па ће, уколико буде настављена садашња ситуација, тржиште БиХ бити покривено са више од 90 одсто производа великих произвођача из иностранства", упозорио је Бојић.

Према његовим ријечима, велике пиварске компаније из иностранства у великој су предности када је ријеч о набавци сировина за производњу пива и маркетингу.

Посланик Савеза за бољу будућност БиХ Емир Кабил најавио је да ће ова странка подржати наведени закон, иако су предложене мјере симболичног карактера, те да ће у амандманској фази настојати да утиче да акцизе за велике произвођаче буду веће.

Посланик Демократске народне заједнице БиХ Нермин Пурић сматра да је овај закон веома важан не због садржаја него због принципа да буде олакшана ситуација домаћој производњи.

Посланик ХДЗ-а БиХ Драган Вранкић сматра да у овој области БиХ недостаје стратегија. "Морамо на суптилан начин водити бригу о домаћој производњи", нагласио је Вранкић чијим је дискусијом окончана расправа о овој тачки дневног реда.