Човић: Чим се колегијум изјасни, ако Бакир дође, ставићу закон о акцизама на дневни ред

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је да ће се овај дом о приједлогу за укидање акциза на гориво изјаснити чим се за то стекну услови, односно чим се о томе изјасни Колегијум Дома.

среда, март 16, 2022 / 17:45

"Мислио сам да ће тај посао бити завршен данас по хитној процедури, али није било ентитетске већине да се одлучује по хитној процедури", рекао је Човић новинарима након завршене сједнице Дома народа.

Он је објасни да због одсуства члана Колегијума Бакира Изетбеговића није било могуће усаглашавање овог тијела, а тиме ни гласање Дома народа у другом кругу о хитној процедури за Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ којом је предвиђено укидање акциза на бензин, нафту и нафтне деривате на шест мјесеци.

"Моја је пословничка обавеза да чим се Колегијум изјасни евентуално закажем хитну сједницу и ставим то на дневни ред", рекао је Човић и додао да би, уколико не буде хитне сједнице, ово питање требало бити на дневном реду редовне сједнице Дома народа 24. марта.

Он је истиче да парламент БиХ, разматрајући законе из фискалне проблематике, крши пуно тога јер није усвојен глобални фискални оквир и изразио очекивање да ће до редовне сједнице Дома народа Савјет министара послати своје изјашњење о тим питањима.

Човић је за сједницу 24. марта најавио разматрање тачака о европском путу БиХ и фискалним питањима договореним на Заједничком колегијуму оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Он се нада да ће на истој сједници бити провјерен капацитет парламента када су у питању европски пут БиХ и испуњење услова из Мишљења Европске комисије.

Према његовим ријечима, ХДЗ БиХ је у Представничком дому показао како размишља о проблемима економије и социјалне проблематике.

"Бојим се да ни изблиза нисмо разумјели у каквом се стању налазимо у БиХ. Бојим се да велики број нас само размишља о томе да треба нешто донијети. ХДЗ БиХ и Клуб Хрвата у Дому народа биће за све што буде ишло у интересу БиХ", поручио је Човић.Оставите одговор