Чилеански вулкан паралисао аеродроме у Аустралији

Два највећа аеродрома у Аустралији затворена су на 48 часова за ваздушни саобраћај због пепела из вулкана Пујехуе-Кордон Коле у Чилеу. Авиокомпаније "Квантас" и "Вирџин" отказале су све летове у оба правца из Сиднеја и Мелбурна, док је затворен аеродром у Аделаиди. Пријављена су отказивања летова и у Канбери. Током протекле седмице, неколико десетина хиљада […]

уторак, јун 21, 2011 / 12:16

Два највећа аеродрома у Аустралији затворена су на 48 часова за ваздушни саобраћај због пепела из вулкана Пујехуе-Кордон Коле у Чилеу.

Авиокомпаније "Квантас" и "Вирџин" отказале су све летове у оба правца из Сиднеја и Мелбурна, док је затворен аеродром у Аделаиди. Пријављена су отказивања летова и у Канбери.

Током протекле седмице, неколико десетина хиљада људи остало је блокирано на аеродромима због вулканског пепела, који поново узрокује проблеме у Аустралији.

Авиони појединих компанија, попут "Вирџин Аустралија", летјели су испод и око облака, али сада им је упућен савјет да то не чине.

Званичници наводе да је облак сада сувише ниско да би авиони летјели испод њега.

Аустралијски метеоролошки завод претпоставља да ће саобраћај на аеродрому у Аделаиди бити угрожен у наредних 24 часа, Канбери и Сиднеју око 36 до 48 часова и у Мелбурну од 36 до 48 часова.

Међународни летови ка Сиднеки преусмјерени су у Бризбејн.

Током прошле седмице, у Аустралији и Новом Зеланду вулкански облак створио је проблеме за 100 000 путника и 700 летова.

Ерупција вулкана у Чилеу почела је 4. јуна.Оставите одговор