Пронађени најстарији остаци модерних људи у Европи

У Украјини су пронађени остаци који представљају најстарији доказ модерних људи у Европи. Археолози су на локацији Буран-Каја пронашли људске кости и зубе, те оруђе, украсе од слоноваче и животињске остатке. На остацима старим 32 000 године примјетни су трагови сјечења што указује на то да су огуљени у склопу ритуала обављеног након смрти. Детаљи […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 12:43

У Украјини су пронађени остаци који представљају најстарији доказ модерних људи у Европи.

Археолози су на локацији Буран-Каја пронашли људске кости и зубе, те оруђе, украсе од слоноваче и животињске остатке.

На остацима старим 32 000 године примјетни су трагови сјечења што указује на то да су огуљени у склопу ритуала обављеног након смрти.

Детаљи о овом открићу објављени су у журналу "Плос Ван".

Археолог доктор Александар Јаневич из украјинске Националне Академије наука у Кијеву открио је 1991. године пећине Буран-Каја у Кримским планинама.

Од тада је на тој локацији пронађено око двије стотине дијелова костију.

Предмети, које су правили људи и пронађени су на тој локацији, омогућили су археолозима да повежу древни народ са културном традицијом познату као Граветијанска.

Ова култура повезана је са цјелокупним европским континентом а име је добила по локацији "Ла Гравет" у Француској гдје је култура из каменог доба први пут изучавана.

Истражиоци су помоћу радио-угљеничке технологије одреде вријеме из којег потпичу људски остаци. Облик и форма костију научницима су показали да су у питању модерни људи (Homo sapiens sapiens).